НОВИНИ

Опозицията в Унгария избра общ кандидат за премиер

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:12, 18.10.2021 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Унгарската опозиция избра свой общ кандидат за премиер, който ще се изправи срещу Виктор Орбан на парламентарните избори догодина. Петер Марки-Зай спечели пред родената в България Клара Добрев на втория тур на първичните избори.

Смятаният за аутсайдер католик, кмет на малък град и баща на седем деца Петер Марки-Зай е общият кандидат за премиер на унгарската опозиция.

Той успя да обърне вота на първичните избори. На първия тур водеше Клара Добрев - заместник-председател на Европарламента с български корени, но на втория Петер Марки-Зай я победи с близо 15%.

Ексклузивно: Как и защо родената в София Клара Добрев може да стане премиер на Унгария

Със скромна кампания, финансирана със собствени средства и дарения, 49-годишният Марки-Зай спечели благодарение на гласовете на младите.

"Ще приема и прегърна като унгарци всеки ром, евреин, хомосексуалист, инвалид, ляв или десен гласоподавател и дори гласувалите за Фидес".

Общият опозиционен кандидат признава, че в миналото също е гласувал за партията на Виктор Орбан, но днес е против елитите и корупцията.

Петер Марки-Зай е бивш маркетингов директор, но преди три години напуска света на бизнеса и се кандидатира като независим кандидат за кмет в град, смятан за бастион на Фидес.

Петер Марки-Зай и Клара Добрев имат сходни възгледи за бъдещето на Унгария. И двамата са за премахване на сегашната "нелиберална държава", подобряване на влошените отношения с Брюксел и приемане на еврото в обозримо бъдеще.

"Виктор Орбан се обърна към Путин, Китай и Турция и не представлява европейските ценности. Това трябва да се промени", категоричен е Петер Марки-Зай.

На парламентарните избори следващата година срещу Виктор Орбан ще се изправи консерватор и убеден проевропеец, обединил леви и десни формации. Ако опозицията остане единна, Петер Марки-Зай може да привлече на своя страна колебаещите се гласоподаватели и дори избиратели на Фидес и има шансове да сложи край на 10-годишното управление на Орбан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фейсбук изгражда "метавселена", търсят се нови служители от ЕС
Фейсбук изгражда "метавселена", търсят се нови служители от ЕС
Днес решават ще има ли нови мерки на национално ниво
Днес решават ще има ли нови мерки на национално ниво