Определиха условията, при които учениците се връщат в клас

от БНТ
13:26, 03.12.2021
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
учениците онлайн връщат клас
Снимка: Архив
Слушай новината

С последните доставки от снощи и днес тестове вече са осигурени за всички ученици от 1-ви до 12-ти клас за изследването на 6 декември т.г. Последните необходими количества се разпределят по училищата днес, се казва в прессъобщение от Министерството на образованието и науката.

Министър Денков: Тестването на учениците за понеделник е осигурено

Ето и условията, при които учениците ще се върнат в клас:

  • Непълнолетните ученици ще бъдат изследвани със съгласието на техните родители, а пълнолетните ще решават това сами. В края на днешния ден ще стане ясно колко са събраните декларации за съгласие

  • Освободени от тестване са притежателите на зелен сертификат – документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване.

  • Следващо условие за връщане в клас е в една паралелка да има поне 50% ученици, които се тестват или имат зелен сертификат. Предпоставка за възстановяване на присъствените занятия е също готовността на отделните училища да организират нормален учебен процес, спазвайки изискванията за тестване или зелен сертификат.

Също от 6 декември т.г. вече са разрешени присъствените занятия в Центровете за подкрепа на личностното развитие и в Националния дворец на децата, ако са спазени противоепидемичните мерки, предписани от Министерството на здравеопазването. Ето изискванията:

  • Не се допускат повече от пет човека в помещение

  • Спазване на физическа дистанция от 1,5 метра

  • Носене на защитни маски за лице и хигиена на ръцете

  • Редовно проветряване на всеки час и дезинфекция.

Съгласно заповедите на министъра на здравеопазването от 26 ноември и 2 декември т.г. Министерството на образованието актуализира Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата и в центровете за специална образователна подкрепа.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Код жълто за опасни пориви остава в сила днес в 14 области от страната
Код жълто за опасни пориви остава в сила днес в 14 области от страната
Норвегия въвежда задължително тестване за COVID-19 при влизане в страната
Норвегия въвежда задължително тестване за COVID-19 при влизане в страната