НОВИНИ

От ГЕРБ-СДС ще инициират разговор за попълване на изтеклите мандати във ВКС

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:52, 09.11.2022
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
живо контактната група водена плевнелиев паси срещна герб сдс
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

От ГЕРБ-СДС ще инициират разговор за попълване на изтеклите мандати във ВКС в рамките на 48-ото Народно събрание. Това стана по време на среща на парламентарната група на ГЕРБ-СДС и Върховния касационен съд.

От ГЕРБ искат конкретен и конструктивен разговор затова как партиите като част от законодателния орган на България предпочитат правосъдната реформа да се извърши.

Председателят на групата Десислава Атанасова посочи, че това е първа среща в подобен формат и ГЕРБ-СДС ще продължат усилията за институционален разговор, както и с представители на академичната общност, за реформа в съдебната система. Идеята е да се обсъдят принципи, подход и важни теми във връзка с такава реформа.

Атанасова уточни, че ГЕРБ-СДС са готови да преосмислят част от предизборната си програма по тази тема, ако се постигне консенсус и баланс в парламента. От ГЕРБ-СДС поеха ангажимент още да бъдат инициатори за започване на процедура за попълване на изтеклите мандати на членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота. Мандатът на ВСС изтече на 3 октомври, като все още няма избрана парламентарна квота за новия състав на съвета, докато магистратите проведоха своя избор за нови членове.

Председателят на ВКС Галина Захарова отвърна че професионалното мнение на съдиите често се пренебрегва. Според нея в какъвто и формат да протича реформата, тя не може, да се състои без участие на представители на съдилищата. Председателят на ВАС Георги Чолаков коментира, че за първи път се прави подобна среща. Той добави, че според него това е начинът за комуникация, да се поставят аргументите, публично и пред медиите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крум Зарков: Мигрантският натиск не може да се пребори само със завишени наказания
Крум Зарков: Мигрантският натиск не може да се пребори само със завишени наказания
Лудогорец отговори на изказването на Наско Сираков
Лудогорец отговори на изказването на Наско Сираков