НОВИНИ

От липса на основни лекарства се оплакват пациенти и аптекари в ЕС

Каква е причината за кризата с медикаменти и как може да реагира Брюксел?

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:25, 30.01.2023
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

От липса на основни видове лекарства се оплакват пациенти и аптекари в Европейския съюз. В края на миналата година някои държави от съюза са страдали от недостиг на над 600 вида лекарства - това установява проучване на Фармацевтичната група на ЕС - европейската организация, в която членуват всички фармацевтични съюзи от 27-те страни членки.

Проучване на Фармацевтичната група на ЕС направено през миналия ноември показва, че недостиг на лекарства има във всички страни от съюза, но ситуацията е различна в отделните държави. Според европейското издание "Политико", в някои от тях като Италия липсват над 3000 вида лекарства. Белгийските власти съобщават за 300 вида липсващи лекарства, в Германия - над 400, а в Австрия - повече от 600 вида.

Проучването показва, че аптекарите в ЕС прекарват средно по седем часа седмично, за да се справят с недостига на лекарства и да търсят алтернативи.

Най-голям е проблемът с антибиотиците, особено с широкоспектърния амоксициклин. Държавите съобщават за липсващи сиропи за кашлица, детски парацетамол, лекарства срещу високо кръвно налягане.

Според ЕК войната в Украйна и несигурните доставки от Азия оказват влияние върху пазара на лекарства. Някои държави като Белгия вече приеха укази за намаляване на износа на лекарства, за да гарантират доставките за вътрешния си пазар.

"Европейската агенция по лекарствата е в контакт с държавите и следи ситуацията. А в дългосрочен план подготвяме промени във фармацевтичното законодателство в ЕС, част от които ще засягат и доставките на лекарства. Целта е да гарантираме наличието на достъпни и качествени лекарства", коментира говорителят н ЕК Стефан де Керстмакер.

От Европейската агенция по лекарствата казаха преди дни, че имат положителен отговор от производителите на амоксициклин, че доставките ще бъдат увеличени. От Агенцията напомнят също, че антибиотиците трябва да се използват разумно и да се предписват само за лечение на бактериални инфекции, а не при случаи на настинка или грип.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дея спорт задмина Берое в класирането след обрат в Стара Загора
Дея спорт задмина Берое в класирането след обрат в Стара Загора
Хебър Пазарджик загуби от украинци в Турция
Хебър Пазарджик загуби от украинци в Турция