НОВИНИ

От нашите пратеници: Над 21 100 са жертвите след земетресенията в Турция и Сирия

Айше Сали
от Айше Сали
16:32, 09.02.2023 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Продължават спасителните операции след земетресенията в Турция и Сирия. Броят на загиналите в двете страни надхвърли 21 600 души, ранените са 72 880, а надеждата да бъдат открити още оцелели намалява с всеки час.

Вижте и още във включването на Айше Сали.

Президентът Реджеп Ердоган продължава да обикаля пострадалите райони и да се среща с пострадалите.

"В Газиентеп срутилите се сгради са 944.Загинаха 1415 граждани и 10 395 са ранени. Държавата чрез своите агенции и институции беше на място веднага след земетресенито. Разчистването на развалините продължава. Поставихме си за цел за една година да построим домове на мястото на разрушените сгради. Ще изплатим по 10 000 лири на нашите граждани", заяви Реджеп Ердоган.

След земетресението в Газиантеп вече е без значение кой какво е имал преди дни. Сега парк "Фестивал" се е превърнал в убежище за част нуждаещите се. Други все още са в очакване на палатки, защото разпънатите не са достатъчно.

От 4 дни сме на открито. Чакаме за палатка и няма къде другаде да отидем.

Oт няколко дни спим тук. През последните дни беше много студено, но сега се затопли. Не знам къде ще отидем, но не бива да губим вяра.

Храна и вода не липсват, но важно да бъдат разпределени равномерно, защото презапасяването на едни лишава други от най-важното.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган посети пострадалите от земетресението. В Газиантеп той отново се опита да вдъхне надежда на хората в палатките.

В Газиантеп всеки търси своя начин да помогне.

"Картината, която виждаме е пълна безизходица. Имате пари, но не може да си купите вода и хляб, не може да се отоплявате. Не може да влезете в любимата си къща, която струва милиони. Имаме много луксозни къщи, но не може да влизаме в тях. Господ прави нещо, за да ни каже да бъдем честни. Ние тук помагаме на около 500 човека. Вчера обиколихме улиците, раздадохме супи. Отворихме моя тенис клуб, за да приютим хората, първо дойдоха нашите служители със семействата си. Всички трябва да се откажем от егото си и да помагаме на хората", каза Мерт Йеткинджишекер, собственик на тенис клуб.

"Опитваме се да помогнем на хората с компютрите си - туитър и други социални мрежи, споделяме видеа с хора, останали под развалините. Споделяме информация за строителни материали, насочваме кранистите къде да отидат. Така чрез социалните медии се опитваме да помагаме колкото можем. Освен това, когато получим някакви пакети с помощи тук помагаме с изпращането им. Сервираме храна и когато дойдат тирове с помощи, ги разпределяме", заяви Кузей Калеветчи, доброволец.

Всички тук са единодушни - ще си извадят поуки от трагедията. Избират да правят добро и вярват, че само така можеш да бъдеш запомнен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още 20 български доброволци заминават за Турция в помощ на първия екип пожарникари
Още 20 български доброволци заминават за Турция в помощ на първия екип пожарникари
Локомотив София спечели втора купа в Петрич
Локомотив София спечели втора купа в Петрич