НОВИНИ

От понеделник в София: Екип ще ваксинира на място във фирми с поне 50 служители

понеделник софия екип ваксинира фирми поне служители
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
15:48, 01.07.2021
Чете се за: 04:17 мин.
Още
Слушай новината

От понеделник, 5 юли, Столична община ще приема заявки от фирми, предприятия, бизнес-центрове, в които има поне 50 служители, които желаят да се ваксинират и ще бъде изпратен ваксинационен екип на място. На сайта на Контактния център на Столична община на 5 юли ще бъде публикувано заявление, което управителите на фирмите могат да попълнят.

Продължава ваксинацията чрез мобилни пунктове, организирана от Столична община и Столичната РЗИ. Този уикенд "зелени коридори“ ще има в 3 мола и 2 културни центъра.

Това реши на днешното си заседание Софийският оперативен щаб за борба с разпространението на COVID-19, който се ръководи от кмета на София Йорданка Фандъкова. В заседанието участва и проф. Тодор Кантарджиев.

Целта е да се улесни и ускори процесът на ваксинация в София.

- Допълнителна информация за кампанията ще може да се получи и на телефон – 0700 17 310;

- След подаване на заявлението, служители на Столична община ще се свържат с управителя за уточняване на организацията.

"Целта на кампанията за ваксинация на общината е да отидем по-близо до гражданите. Затова открихме и мобилните пунктове за ваксинация в парковете и търговските центрове през уикендите", каза кметът Фандъкова.

Проф. Кантарджиев подчерта, че благодарение на предприетите мерки в момента има само десетки случаи, но в същото време за съжаление разпространението на нови варианти продължава. Затова е важно да се използват летните месеци за ваксинация.

Кметът Йорданка Фандъкова посочи също, че единственият начин да се предпазим от рязко увеличение на броя на заразените, е сега да увеличим процеса на ваксинация.

Заради високите температури и по-голяма сигурност за здравето на медицинските екипи и гражданите, от този уикенд ще работят следните пунктове на закрито:

Кабинети за имунизация ще има в търговските центрове "Парадайс", "Сердика център" и "Ринг мол". В тях желаещите граждани ще могат да се ваксинират от 13.00 до 18.00 ч.

Остава отворен ваксинационният кабинет в читалище "Асен Златаров" в кв. "Христо Ботев", район Слатина. Пунктът в кв. "Дружба", район Искър, ще бъде преместен от парка вътре в Дома на културата "Искър". Работното време на тези два кабинета е от 9.00 до 16.00 ч.

Мобилният ваксинационен автобус на Столичната РЗИ също предлага имунизация на желаещите. Той променя локацията си всяка седмица. Този уикенд ще бъде в район Нови Искър, като локацията ще бъде уточнена от СРЗИ.

Гражданите, които са си поставили първа доза в някой от пунктовете в парковете, ще могат да получат втората си доза в един от търговските центрове, включени в кампанията или в двата културни центъра.

Днес е получена инструкция от Столичната РЗИ за ваксинацията на децата над 12 г. Те могат да бъдат ваксинирани с ваксина "Пфайзер" от личните си лекари или във ваксинационните пунктове. Ваксините на "Янсен" и "Модерна" са за лица над 18 г.

"Заедно с проф. Кантарджиев, който е част от софийския щаб, организираме и кампании за насърчаване на ваксинацията на служителите на големите общински предприятия, чиято дейност е ключова за функционирането на града", посочи кметът Фандъкова.

Продължава и ваксинацията в 8 общински поликлиники (Диагностично консултативни центрове) в София. Тя се извършва в делничните дни, след предварително записване. Списък с телефони за резервация на час и адреси може да се намери на страницата на Столична община: https://www.sofia.bg/documents/20182/12407818/12.jpg/00dffa30-0cc8-4c24-819a-3615efa49e04?t=1621271022155

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Утвърдиха българската олимпийска делегация за Токио
Утвърдиха българската олимпийска делегация за Токио
Откриват статуя на принцеса Даяна
Откриват статуя на принцеса Даяна