НОВИНИ

Отборът на Югозападна България спечели турнира на талантите от Трета лига, организиран от БФС

отборът югозападна българия спечели турнира талантите трета лига организиран бфс
Снимка: БФС
bnt avatar logo
от БНТ
14:27, 09.06.2023
Чете се за: 03:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Отборът на Югозападна България спечели турнира на талантите от четирите Трети лиги, след като на финала победи селекцията на Северозападна България с 3:0. В мача за 3-ото място Североизточния регион победи с 3:1 след изпълнение на дузпи Югоизтока, като в редовното време двата отбора завършиха 2:2.

Турнирът на талантите от Трета лига е инициатива на Българския футболен съюз (БФС), която е възстановена след повече от 15 години пауза. В четирите сборни отбора участват футболисти до 21 години, които никога не са подписвали договори като професионалисти, а също така и трима до 23 години. Мачовете в рамките на три дни минаха при отлична организация от Аматьорската лига и БФС и се радваха на завидна посещаемост.

Воденият от Ивайло Василев отбор на Зона София доминира през по-голямата част от мача и логично се поздравиха с успеха. Христо Панчев откри резултата в 26-ата минута с глава след центриране от ъглов удар.

След това футболистите от Северозападна България изпуснаха няколко добри възможности да изравнят, като особено чисто беше положението на нападателя на Бдин (Видин) Тома Ушагелов. Снажният таран стреля покрай на вратаря, но слабо и Кристиян Христов успя да сложи крак и да спре топката преди да опъне мрежата. През второто полувреме и двата отбора създадоха ситуации, като най-напред Николай Ганчев от Югозапада не успя да преодолее вратаря след чудесен пас на Панайот Пасков. По-сериозното качество на отбора от Югозапада стигна до нови две попадения. Снажният централен нападател Марио Георгиев вкара за 2:0 в 79-ата минута, а крайното 3:0 оформи юношата на Славия Георги Илиев минута преди край.

B срещата за 3-ото място тимът на Североизточна България се наложи след изпълнение на дузпи над Югоизточната Трета лига с 3:1 при дузпите. Редовното време завърши 2:2, след като Зона Варна поведе в резултата, но после трябваше да се борят за равенството. При наказателните удари обаче играчите от Зона Пловдив вкараха само веднъж.

На трибуните имаше доста треньори от професионалния футбол, както от Първа, така и от Втора лига, а също така мениджъри и скаути на клубове. Целта на турнира е млади и талантливи играчи от Трета лига да бъдат забелязани от отбори на по-високо ниво. Турнирът ще бъде използван от БФС за сформиране на по-боеспособен аматьорски национален отбор.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четвъртокласниците с оценка Много добър на външното оценяване
Четвъртокласниците с оценка Много добър на външното оценяване
Чудесни условия за плаж на Черноморието, валежи и гръмотевици в Западна България
Чудесни условия за плаж на Черноморието, валежи и гръмотевици в Западна България