НОВИНИ

Отчитат ръст на върнати граждани на трети страни, незаконно пребиваващи у нас

отчитат ръст върнати граждани трети страни незаконно пребиваващи нас
bnt avatar logo
от БНТ
13:04, 14.02.2024
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Общо 114 граждани на трети страни, незаконно пребиваващи на територията на страната ни са върнати от началото на тази година до днес. Това съобщават от дирекция "Миграция".

Сравнено със същия период на миналата година, когато върнатите са наброявали 31 чужденци, от дирекцията отчитат изключителен ръст от 267%.

От 1 януари до 14 февруари т.г. в Специализираните домове за временно настаняване към дирекцията са настанени 158 незаконно пребиваващи граждани на трети страни (за същия период миналата година те са наброявали 242-ма души).

Анализът показва, че постигнатият значителен ръст се дължи на предприетото през последните месеци на 2023 г. успешно изпълнение на пилотен проект на България и ЕК за превенция на незаконните пристигания и укрепване на граничното управление и управление на миграцията. Отчита се и по-нисък миграционен натиск в страната.

Дирекция "Миграция" уточнява, че за цялата минала година (1 януари - 31 декември 2023) са върнати общо 566 незаконно пребиваващи граждани на трети страни - 221 от тях са върнати принудително; 238 - по споразумения за реадмисия; 46 - с издадени решения за връщане със собствени средства; 35 - със съдействието на Международната организация по миграция, а 26 са напуснали страната ни доброволно през наложено решение за връщане.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС задължава правителството да бъде изградена Национална детска болница
НС задължава правителството да бъде изградена Национална детска болница
Христо Иванов: България има нужда от редовна власт
Христо Иванов: България има нужда от редовна власт