НОВИНИ

Отговорността да си блогър и инфлуенсър. Историята на Симеона Герджикова

Когато те следват много хора, отговорността да изпращаш послания, е много голяма, казва за БНТ блогърът Симеона Герджикова.

Надя Обретенова
от Надя Обретенова
13:28, 13.04.2020
7071
Чете се за: 05:02 мин.
Истории
отговорността блогър инфлуенсър историята симеона герджикова

Това е Симеона. Мнозина не са я срещали на живо. Познават я само от виртуалния свят, където тя е simeona.g или Cynefin World by Simeona. В реалния живот тя е винаги в движение, можете да я видите и да препуска в галоп.

Обратно на този вихър на ежедневието й, във виртуалния свят Симеона показва спокойната красота на България, скътана в забравени места и кътчета на страната.

Опакова ги по свой нестандартен начин - в снимки, видеа, разкази и стихове. И ако още не сте разбрали – тя е блогър и инфлуенсър.

След гимназията пътят отвежда Симеона в Холандия, където завършва икономика. Сърцето и призванието ѝ я връщат в България. Днес тя основно се занимава с маркетинг и различни форми на творчество, голяма част от които споделя в блога и Instagram страницата си.

Симеона споделя, че основна цел на все повече младежи е да станат известни в Instagram без да знаят какво искат да кажат.

Симеона: За мен влиянието и „управлението“ на възприятието на широка група от хора не бива да бъде самоцел. Основни фактори, които те правят „добър лидер на мнение“ в социалните мрежи са открояващ се личен почерк, полезно съдържание, което носи добавена стойност в определена сфера, както и послания, зад които стоят знания, опит, ценности и идеали, които повлияват положително на хората. Целта е да изразиш себе си, своето творчество и креативност, да образоваш и да вдъхновяваш , с отговорност към посланията, които отправяш.

Още в първите материали на Симеона забелязваме отличителния ѝ почерк. Понякога, докато язди, оставя конят да я заведе до някое произволно място. Друг път поема като изследовател, метнала раница на гърба си без да знае къде ще отиде. Спомените й на пръв поглед са разбъркани – Рила, Родопите, Великата китайска стена, приказните Доломити, Барселона…

Пътуванията й обаче, подреждат една ясна картина

на преклонението към българската природа и дух

и погледа на модерния човек, който открива интересни места по света.

Симеона: Голяма част от работата като блогър или инфлуенсър е да бъдеш „one-man-show”. Създаваш почти всичко сам - подготовка, заснемане, обработката на съдържанието, изграждане на посланието, комуникацията, изготвянето на сайт - непрекъснато учиш нови неща.

Грешно разбиране, е че всички блогъри/влогъри/инфлуенсъри водят лесен, охолен или приказен живот, без да работят.

Истината е, че за да генерираш толкова често мотивиращо, полезно или вдъхновяващо съдържание, са необходими време, усилия, муза, както и инвестиции в снимачна техника, софтуерни програми, семинари, обучения.

Работата в офис с определено работно време истински ме задушава и макар и доста по-несигурна – свободната професия ми дава вдъхновението и свободата, от които имам нужда.


Последното нещо, с което развива себе си в момента Симеона, е курс по дигитален маркетинг.

Симеона: Вълнуват ме всички промени в Маркетинг и ПР средите, харесва ми динамиката в работата, ежедневните предизвикателства и интересните каузи, които мога да подкрепям чрез работата.

Заради дистанцията, която трябва да спазваме заради COVID-19, правим това интервю по телефона:

Симеона, ти обичаш да пътуваш, споделяш преживяванията си, много хора те следват в Instagram. Сега как се промени начинът ти на общуване, ежедневието ти?

Симеона: Сега, в периода на карантина, най- много ми липсва хармонията, която планината, морето и простора ми носят. Дълбоко вярвам, че животът на отделния човек е неразривно свързан с природата - като корен, който не можем и не бива да изтръгваме. Корен, който ако не поливаме, можем за момент да заблудим себе си, че не съществува, че живеем по-леко, по-лесно. Но истината е, че губим една по-висша и естествена част от нас самите и потъваме в материя. Забравяме, че сме част от един огромен организъм, част от семейство, общност, част от цялото. И ако на едно цяло не му е добре, то трудно могат частите от цялото да са щастливи.

Как се промени ежедневието ти сега, когато да си останеш вкъщи е препоръка на властите?

Симеона: На този етап се старая да поддържам физическото и психическото си здраве. Влагам време и усилия в онлайн обучение, здравословно хранене и спорт. Завърнах се към хобито си да приготвям интересни и здравословни рецепти. Правя кратки видеа и ги споделям онлайн. Радвам се, че съм до близките ми. Но виждам и с колко трудности се сблъскват фирмите. Голяма част от хората нямат възможност да работят от вкъщи и трудно успяват да запазят компаниите си функциониращи. Семейният ни бизнес също понася определени трудности и промени. Именно затова мисля, че е много важно точно тези моменти да ни обединяват, да ни правят по-съпричастни, по-добри, смирени и благотворящи.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Simeona Gerdzhikova (@simeona.g) на

Личните контакти станаха опасни. Как общуваш сега? Когато светът се затвори пред нас, какви нови врати се отвориха?

Симеона: В момента аз общувам почти напълно дигитално. Колкото и да ми е трудно да не излизам от вкъщи, смятам, че е от голямо значение да бъдем отговорни не само към себе си, но и към останалата част от обществото. Основен проблем е липсата на самосъзнание и единни действия в някои хора. За жалост именно тези негативи, водят до нуждата от тези сериозни мерки и наказания, които колкото и да са неприятни за всички ни, са необходимост и предпоставка за повишаване на самосъзнанието на обществото.

Светът, в който живеехме, дори преди карантината отдавна търпи трансформации. Дигитализирането на нашето свързване, общуване и начините, по които правим бизнес се развива с изключителна скорост в близките няколко години. Част от новите врати, които се радвам, че се отварят пред нас в този период, са пример за щедрост и взаимопомощ. Свидетели сме на добрината на хора и компании, които отварят вратите и сърцата си за другите и с дарения, иновации, биотехнологии, безплатни уроци, благотворителен труд и вдъхновяващо изкуство успяват истински да помогнат.

Технологиите станаха много важни в тези дни. По-лесно ли се общува така?

Симеона: Голяма част от общуването ми се случва онлайн. Технологиите са ключова част от настоящето и бъдещето ни. Науката показва, че начинът, по който приемаме информация, умението ни да се концентрираме, да трупаме и обработваме знания и да мислим в дълбочина в голяма степен са се изменили. Това от своя страна води до трайни промени във функциите на мозъка, част от които е масовия „интелектуален мързел“, поради леснодостъпната информация, която извира отвсякъде.

Дигитализацията е факт. Оставането вкъщи допълнително ускори процеса, както за хората, така и за бизнесите. Дистанционното лично, но и бизнес общуване вече е необходимост. Сега например социалните мрежи и интернет са начина, по който се събират средства за медиците и доброволците и у нас и по света. Но ме притеснява и това, колко дигитализацията ще отнеме от живото ни общуване. Дали няма да ни отдалечи от истинската ни човешка природа. Аз вярвам, че това, което се случва не е без причина. Докато човечеството не промени съзнанието и възприятията си за света към обединение, хармония и опазване не само на „своето“, но и на „общото“, тези периоди ще са неизбежни и трудно преодолими. Именно затова е още по-важно да насочим съзнанието си към положителни помисли, действия и думи, които повдигат вибрациите и енергията ни, вместо да губим времето си в безсмислено хулене и критикуване.

Как се информираш за това, което става в света?

Симеона: Информацията за случващото се по света е бликащ извор на всякакви добри и не толкова добри източници. Като човек, който се занимава с медия, комуникации и отсяване на информация, която да споделям с широка аудитория, напълно съзнавам каква сила носи тя. Именно за това прецизно подбирам посланията, които да споделям с последователите си и също толкова старателно се опитвам да избягвам недостоверната информация, като избирам сайтовете и личностите от които я черпя.

Имаш много приятели в чужбина. Какво казват те за ситуацията в техните страни?

Симеона: Впечатленията от разказите на приятелите ми са, че в Източна Европа, вирусът статистически е засегнал много по-малко хора, отколкото в останалите части на света. Голяма част от най-близките ми приятели живеят между няколко държави и дори континенти, но всеки от тях проявява отговорност най-вече към близките си, като някои отменят работните си пътувания, а други дори предпочитат да останат далеч от домовете и семействата си, с цел да ги предпазят. Една от най-близките ми приятелки е от Литва, но ѝ се наложи да остане във Виена за неопределен период от време заради пандемията. Друга моя близка остана „заключена“ в Уганда за две допълнителни седмици, докато успее да се прибере към Съединените щати, където учи. Но въпреки това всяка от тях се опитва да извлече позитива от ситуацията и да подходи с отговорност към ситуацията.

Как ще се промени света след коронавируса? Ще има ли глад за развлечения и ще се променят ли те?

Симеона: Промяната е напълно неизбежна. За жалост мнозина преживяват тежки загуби, най-вече на любими, близки хора. Невъзможността на здравните системи на държавите да приемат всички пациенти и безкрайно тежкия избор, пред който стоят лекарите - да вземат решение кой има шанс за живот и кой не - са меко казано трагични и оставящи белег. Мащабната икономическата криза, която предстои също ще срине представите ни за „нормално“, а ние като представители на „Милениалите“ или „Поколението Y” досега не сме преживявали такива турбулентни времена. За нас границите, възможностите и полето на избор, почти винаги са били особено широки. От тази гледна точка, определено смятам, че ще се сблъскаме с една по-различна реалност.

Но въпреки тези промени, вярвам, че най-дълбоката, смислена и истински необходима промяна е тихата промяна на душите и съзнанията ни. Времето, което имаме вкъщи ни дава възможност да погледнем повече „навътре в нас“. Да осъзнаем грешките си на първо място като отделни личности и след това като общество. Да успеем да излезем от карантината по-чисти, по-осъзнати, по-отговорни, по-добри и по-благотворящи. Това е най-важната промяна, която ни очаква и за мен е по-скоро катарзис. Колкото по-рано успеем да започнем този процес, толкова по-бързо ще можем да се адаптираме към новия свят, който чака нас, за да го изградим.

Преди две години Симеона Герджикова стана част от проекта на БНТ „Българското пътуване в Европа“.

Може да видите ТУК документалния филм „Миграцията“ с нейно участие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БЛС откри два горещи телефона в помощ на медици
БЛС откри два горещи телефона в помощ на медици
В Рио де Жанейро Исус Христос „облече“ лекарска престилка
В Рио де Жанейро Исус Христос „облече“ лекарска престилка