НОВИНИ

Отлагат отново преминаването изцяло към електронни рецепти

отлагат отново преминаването изцяло електронни рецепти
bnt avatar logo
от БНТ
13:15, 05.05.2021
Чете се за: 02:07 мин.
Още
Слушай новината

Въвеждането изцяло на електронни рецепти се отлага до края на месеца. Това съобщи след разговори в Министерството на здравеопазването зам.-министърът в оставка Бойко Пенков.

По думите му аптеките са почти готови да изпълняват електронни рецепти, но болничните заведения все още не са напълно готови.

Затова до края на месец май ще се работи и с хартиени, и с електронни рецепти. След това ще се премине към работа изцяло само с електронни рецепти. Това обаче, по думите на д-р Пенков, ще е последното отлагане.

„Все още болничната система не е готова. Накрая, когато изписват пациента, винаги дават рецепта, а със сега действащата уредба не би трябвало тази рецепта да има възможност за използване в аптека. Това ни накара да се обединим около идеята да отложим до 31 май стартирането само на електронни рецепти, за да дадем възможност на колегите от болниците в страната да въведат този софтуер и да бъдат обучени по отделенията“, коментира д-р Пенков.

По думите му това решение тръгва към „Държавен вестник“. „Надяваме се да бъде обнародван в петък, така че до края на месец май ще важат всички видове рецепти. Това е последното отлагане. От 1 юни ще бъдат само електронни рецепти“, подчерта той.

От 1 май трябваше да се издават само електронни рецепти за лекарства

Д-р Нели Нешева от Управителния съвет на Българския лекарски съюз заяви, че ще поканят всички болнични лекари.

„Това е един процес, който в България дълго се отлагаше. Така че положителното е, че това ще се случи“, отбеляза и председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Домусчиев след спечелването на десетата: Лудогорец няма да спре дотук!
Домусчиев след спечелването на десетата: Лудогорец няма да спре дотук!
Тотнъм задържа Гарет Бейл за още един сезон
Тотнъм задържа Гарет Бейл за още един сезон