НОВИНИ

Отмениха забраната за носене на тениски в подкрепа на Пън Шуай на Australian Open

Пън Шуай
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:30, 25.01.2022
Чете се за: 02:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Организаторите на Australian Open отмениха забраната за носенето на тениски в подкрепа на китайската тенисистка Пън Шуай след сериозните критики, на които бяха подложени.

В петък служителите по сигурността помолиха зрителите по трибуните да премахнат тениските и плаката с надпис „Къде е Пън Шуай?“. Привържениците изказаха подкрепата си към състезателката, която на практика изчезна от общественото пространство, след като през ноември обвини висш китайски служител в сексуално насилие. Оттогава тя се появи отново, но привържениците все пак изразяват притеснение за нейното състояние.

Крейг Тайли, главен изпълнителен директор на “Тенис Австралия“, органът, който администрира Australian Open - заяви пред репортери, че вече е позволено на зрителите да носят тениските, стига протестът им да е мирен.

Мартина Навратилова разкритикува организаторите на Australian Open заради Пън Шуай

„Ако някой иска да носи тениска и да направи изявление за Пън Шуай, това е добре“, каза Тайли пред The Sydney Morning Herald.

Той добави, че плакати все още няма да бъдат допускани на трибуните, тъй като "това пречи на комфорта и безопасността на феновете". Сега служителите ще вземат решение за всеки отделен случай.

От „Тенис Австралия” обявиха по-рано, че „отдавна имат политика да не допускат плакати, знаци или дрехи, които са търговски или политически“.

Решението за забрана на фланелките беше посрещнато с ожесточени критики от правозащитни организации и международната тенис общност, като имаше публични изказвания, че организаторите се поддават на натиска от страна на големи китайски корпоративни спонсори.

През ноември Пън Шуай публикува текст в китайската социална мрежа Weibo, обвинявайки бившия вицепремиер Джан Гаоли, че я е принудил да прави секс с него. Малко по-късно тя изчезна от очите на обществеността, предизвиквайки вълна от загриженост в международната тенис общност, фенове и правозащитни организации относно нейното местонахождение и здраве.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Западна и Югоизточна България са в етап 3 от плана за ковид - ще има ли нови ограничения
Западна и Югоизточна България са в етап 3 от плана за ковид - ще има ли нови ограничения
Рой Ходжсън поема Уотфорд
Рой Ходжсън поема Уотфорд