НОВИНИ

Отпада карантината за пристигащи от България в Англия и Шотландия

отпада карантината пристигащи българия англия шотландия
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
18:46, 18.07.2021
Чете се за: 01:47 мин.
По света

Отпада изискването за карантина за пристигащите от България в Англия и Шотландия, считано от 4 ч на 19 юли 2021 г., понеделник. По информация на посолството ни в Лондон това става възможно, след като в края на миналата седмица бяха обявени промени в списъците на т.нар. светофарна система на ограничения за пътувания до Англия и Шотландия, като България е включена в „зеления“ списък.

Това означава, че от 19 юли 2021 г. българските граждани, които през последните 10 дни преди пътуването им до Англия са били или пътуват от държава или територия на „зеления списък“, няма да бъдат поставяни под 10-дневна карантина при пристигане в Англия.

Преди отпътуване за Англия българските граждани е необходимо да попълнят формуляр за локализация на пътници (PLF) 48 часа преди пътуването; направят тест за Covid-19 до 72 часа (3 дни) преди заминаването; резервират и заплатят тест за Covid-19 за следващите 2 дни след пристигането.

След пристигането в Англия не трябва да си направят тест за Covid-19 на първия или на втория ден. Ще бъдат поставени под карантина, ако резултатът от теста е положителен. Ще трябва да се самоизолират и, ако приложението „NHS Test & Trace“ информира, че са пътували с някого, който е с положителен тест за коронавирус.

По информация на посолството ни в Лондон същите правила важат и за Шотландия.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Лондон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофи затрудниха трафика по главен път Е-79
Катастрофи затрудниха трафика по главен път Е-79
Имало ли е преливане на гласове? Според ГЕРБ ДПС играе за ИТН
Имало ли е преливане на гласове? Според ГЕРБ ДПС играе за ИТН