НОВИНИ

Отпаднаха ограниченията за България във връзка с класическата чума по свинете

откриха огнище чума свинете ферма пазарджишкото село априлци
bnt avatar logo
от БНТ
14:47, 08.12.2021
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
Слушай новината

България вече не е част от списъка на държави, за които се прилагат ограничителни мерки, включително забрани за движение на живи свине, във връзка с болестта класическа чума по свинете, съобщават от Агенцията за безопасност на храните.

Страната ни беше извадена от ограничителните зони чрез Регламент за изпълнение (ЕС) 2021/2158 на Комисията от 6 декември 2021 година, публикуван в официален вестник на ЕС.

Класическата чума по свинете е инфекциозна вирусна болест по отглежданите и дивите свине, оказваща сериозно въздействие върху съответната популация от животни и върху рентабилността на свиневъдството. Заради нея се налага ограничение при движението на пратки от тези животни и продукти от тях в рамките на Съюза и в износа към трети държави.

След оценка на ефективността от мерките за надзор и контрол, предприети от Българската агенция по безопасност на храните в съответствие с европейското законодателство, както и подобряването на епидемиологична обстановка по отношение на болестта класическа чума по свинете, Комисията измени Регламент за изпълнение (ЕС) 2021/934 за определяне на специални мерки за контрол във връзка с болестта класическа чума по свинете и цялата територия на България вече не е част от ограничителните зони във връзка със заболяването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отпуснаха над 14 млн. лв. за българските неделни училища в чужбина
Отпуснаха над 14 млн. лв. за българските неделни училища в чужбина
Най-много валежи са паднали в Югозападна България
Най-много валежи са паднали в Югозападна България