НОВИНИ

Отпускат нови 96 милиона лева за подпомагане на дребния бизнес

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:29, 10.05.2022
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
единодушно прие преразпределение млрд пенсионерите бизнеса
Слушай новината

Нови 96,2 млн. лева по програма "Възстановяване" ще бъдат отделени за осигуряване на ликвидност и средства за нови инвестиции. Това обяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер след среща с представители на Фонда на фондовете и Асоциацията на банките в България.

Средствата ще бъдат отпуснати като гаранции по кредити и се очаква те да генерират ресурс от 240,4 млн. лева. Фондът на фондовете ще поеме до 80% от кредитния риск на банките партньори за всеки нов кредит. Потенциалните загуби за публичния ресурс са ограничени до 50 на сто.

Кредитите, които могат да бъдат отпускани по програмата са на стойност до 3 млн. лева, но не повече от 70% от оборота за 2019 и 2020 година. Програмата е насочена само към малки и средни предприятия.

"Това лято стартира и първата мярка по Плана за възстановяване и устойчивост - 260 млн. лева за технологична иновации. Днес представяме нов кредитен продукт, българските предприятия ще бъдат подкрепени с кредити без обезпечение. Седем търговски банки ще могат да отпускат кредити с тези гаранции. Тази програма е втора по реда си след успешната програма възстановяване през миналото лято", каза Лорер.

През миналата година са генерирани над 300 млн. лева кредити.

"С тази програма се спестява време на нашите клиенти, както и се гарантира обезпечение за малките предприятия. Това е един от шансовете те да преминат през тежките условия в момента. Служителите на банките са разположени в цялата страна. Досега кредитите са били много равномерно разпределени из цялата страна", коментира Диана Митева, председател на Асоциацията на българските банки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министърът на младежта и спорта се срещна с Христо Стоичков
Министърът на младежта и спорта се срещна с Христо Стоичков
УЕФА одобри нов формат за европейските клубни турнири
УЕФА одобри нов формат за европейските клубни турнири