НОВИНИ

Отстраниха олимпийски шампион по джудо заради снимка с палестинско знаме

Хасан Халмурзаев е също европейски шампион (2016) и бронзов медалист от Световното първенство (2017)

Хасан Халмурзаев
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
08:22, 12.10.2023
Чете се за: 01:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Олимпийският шампион по джудо от Рио 2016 Хасан Халмурзаев (Русия) е временно отстранен от състезания, съобщиха от Международната федерация.

Халмурзаев публикува снимка на палестинското знаме на страницата си в Инстаграм, след което и видеозапис, показващ последствията от обстрел на израелската армия.

"Руската федерация по джудо изпрати писмо до Международната централа, в което предостави следната информация: спортистът е нарушил вътрешните правила и разпоредби на федерацията, които не позволяват публикуването на религиозни или политически възгледи. Руската федерация по джудо незабавно спря правата на спортиста, докато не бъде взето решение по случая. Международната централа продължава да се бори с дискриминацията и да защитава човешките ценности, ние подкрепяме ценностите в джудото - взаимопомощ, просперитет, уважение и приятелство", се казва в изявлението на федерацията.

29-годишният Халмурзаев се състезава в категория до 81 килограма. Спортистът е също европейски шампион (2016) и бронзов медалист от Световното първенство (2017).

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Испания ще си връща на Шотландия за загубата през март
Испания ще си връща на Шотландия за загубата през март
Александър Везенков бе титуляр при втората загуба на Сакраменто Кингс в контролите
Александър Везенков бе титуляр при втората загуба на Сакраменто Кингс в контролите