НОВИНИ

Овладяха голям горски пожар в района на бивш военен полигон край Берлин

овладяха голям горски пожар района бивш военен полигон южно берлин
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:19, 17.08.2024
Чете се за: 01:35 мин.
По света

Германски пожарникари са успели да овладеят горски пожар на територията на бивш военен полигон южно от Берлин, съобщи ДПА.

Пожарът избухна вчера в близост до Ютербог в източната провинция Бранденбург. Усилията за овладяването му бяха затруднени от факта, че в района има боеприпаси, което означава, че службите за спешна помощ в момента могат да гасят пожара само от пътищата.

Длъжностните лица ще се срещнат по-късно, за да преценят дали трябва да бъдат изпратени полицейски и армейски сили в помощ на хеликоптерите за гасене на пожара, заяви говорителка на регионалния контролен център в град Бранденбург ан дер Хавел.

Не е ясно какво е причинило пожара, обхванал площ от 8-9 хектара, добави тя. Гасенето на пожара е било преустановено през нощта, след като противопожарен хеликоптер е помогнал за овлажняване на почвата, което вероятно е предотвратило разпространението на огъня.

В миналото на бившия военен полигон са избухвали пожари, последният от които през юни 2023 г. Тогава службите за спешна помощ се бориха с пламъците в продължение на дни. Те също не можеха да достигнат директно до източника на пожара поради стари боеприпаси, намиращи се под земята. Самолети и хеликоптери потушиха пожара от въздуха.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пьотр Нестеров отпадна на полуфиналите на турнира на клей в Мутенц
Пьотр Нестеров отпадна на полуфиналите на турнира на клей в Мутенц