НОВИНИ

Пакистанският медиен надзор забрани излъчването на живо на речите на бившия премиер Хан

пакистанският медиен надзор забрани излъчването живо речите бившия премиер хан
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:03, 21.08.2022
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Пакистанският медиен надзор забрани на телевизионните канали да излъчват на живо обръщенията на бившия министър-председател Имран Хан преди днешния му митинг.

Откакто беше свален от власт с вот на недоверие през април, бившата звезда в крикета Хан организира серия от популярни антиправителствени протести.

Забраната, влязла в сила незабавно, беше издадена късно в събота вечерта - в същия ден, когато Хан проведе митинг в столицата Исламабад, на който разкритикува полицейските служители и съдебната система във връзка с ареста на един от лидерите на неговата партия.

В съобщение до телевизионните канали Пакистанският орган за регулиране на електронните медии (PEMRA) заяви, че Хан отправя "неоснователни обвинения и разпространява реч на омразата".

"Провокативните му изявления срещу държавни институции и служители... могат да нарушат обществения мир и спокойствие", се казва още в съобщението.

Бившият премиер ще проведе още един митинг тази вечер в град Равалпинди, съседен на Исламабад.

Хан дойде на власт през 2018 г., благодарение на електората, уморен от династичната политика на двете основни партии в страната, като популярната бивша спортна звезда обеща да премахне десетилетията на вкоренена корупция и шуробаджанащина.

Той остава изключително популярен сред младежите в страната, а речите му се радват на висок рейтинг по телевизията, като най-интересните моменти от тях са популярни в пакистанските социални медии.

Протестът в събота вечерта последва ареста на високопоставен лидер от партията на Хан Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), за когото властите твърдят, че е направил антивоенни забележки по телевизионен канал, който впоследствие беше спрян.

Критикуването на военните, които са управлявали Пакистан през около половината от 75-годишната му история, се счита за червена линия.

Високопоставен служител на PTI, Асад Умар, осъди действията на медийния регулаторен орган за забрана на изказванията на Хан.

"Забраната за излъчване на речите на Имран Хан е поредният опит за намиране на административно решение на политически проблем", заяви Умар пред АФП.

Той добави, че партията му ще оспори забраната в съда.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лийдс постигна класическа победа над десетима от Челси
Лийдс постигна класическа победа над десетима от Челси
Националите по футбол до 15 години записаха втора разгромна победа на турнира в Естония
Националите по футбол до 15 години записаха втора разгромна победа на турнира в Естония