НОВИНИ

Парниковите газове в ЕС са намалели с над 20% през последните 30 години

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:00, 30.11.2020
Чете се за: 01:09 мин.
Европа
парниковите газове намалели последните години
Снимка: Архив/БГНЕС

Емисиите на парникови газове в ЕС-27 през 2019 са намалели с 3,7% спрямо предходната година, докато БВП е отбелязал растеж с 1,5%, съобщиха от Еврокомисията. Понастоящем емисиите са с 24% по-ниски в сравнение с равнищата от 1990 г.

Емисиите, обхванати от схемата за търговия с емисии (СТЕ на ЕС), отбелязаха най-голям спад през 2019 г., като намаляха с 9,1%, или с около 152 милиона тона еквивалент на въглероден диоксид, в сравнение с 2018 г. Това намаление се дължи основно на енергийния сектор, където емисиите са спаднали с близо 15% в резултат главно на замяната на производството на електроенергия чрез изгаряне на въглища с производство на електроенергия от възобновяеми източници и газ.

Емисиите от промишлеността са намалели с близо 2%. Верифицираните емисии от въздухоплаването, които понастоящем обхващат само полетите в рамките на Европейското икономическо пространство, са продължили да се увеличават умерено, като са нараснали с 1%, или с около 0,7 милиона тона еквивалент на въглероден диоксид, в сравнение с 2018 г. Емисиите, които не са обхванати от СТЕ на ЕС, като дължащите се на промишлеността извън СТЕ, транспорта, сградите, селското стопанство и отпадъците, не са претърпели значителна промяна в сравнение с равнищата от 2018 г.

Разходите на ЕС като цяло за действия в областта на климата, финансиране на екологосъобразни технологии, внедряване на нови решения и международно сътрудничество, нараснаха през 2019 г. и ще се увеличат още повече в контекста на възстановяването на Европа от COVID-19.

Приходите от тръжни продажби в рамките на СТЕ на ЕС са все по-важен източник на финансиране в областта на климата. Общите приходи, получени от държавите членки, Обединеното кралство и държавите от ЕИП от тръжни продажби в периода между 2012 г. (началото на търговете в рамките на СТЕ на ЕС) и средата на 2020 г., бяха над 57 милиарда евро, като повече от половината бяха генерирани само през 2018 г. и 2019 г.

През 2019 г. общите приходи от тръжни продажби надхвърлиха 14,1 милиарда евро. От тази обща сума 77% ще бъдат използвани за цели, свързани с климата и енергетиката, което е със 7% повече от отчетената през 2018 г. стойност от 70%. Освен това финансирането на все по-голям брой проекти на ЕС в областта на климата се извършва чрез осребряване на квоти за емисии в рамките на програмата NER 300, Фонда за иновации и Модернизационния фонд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Болниците в Пловдив с нова организация за по-лесно хоспитализиране на пациенти от Спешна помощ
Болниците в Пловдив с нова организация за по-лесно хоспитализиране на пациенти от Спешна помощ
Първата ваксина срещу COVID-19 пристига у нас до Нова година или в началото на 2021 г.
Първата ваксина срещу COVID-19 пристига у нас до Нова година или в началото на 2021 г.