НОВИНИ

Първи разговор Байдън - Путин: Договорът "Нов Старт" продължен с 5 г.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:12, 27.01.2021
Чете се за: 03:40 мин.
Политика
Слушай новината

САЩ и Русия постигнаха принципно съгласие за продължаване с пет години на договора "Нов Старт" за ядреното разоръжаване. Той изтича на 5 февруари. Пробивът дойде след първи телефонен разговор между президентите Джо Байдън и Владимир Путин.

Вашингтон е поставил остро редица проблеми в двустранните отношения, като руската намеса в американските избори, както и отравянето на Алексей Навални. Кремъл определи разговора като делови и честен.

Президентът Байдън даде да се разбере, че Съединените щати ще отстояват твърдо националните си интереси в отговор на руски действия срещу нас или нашите съюзници, обяви Белият дом. Сред темите е била и хакерската атака срещу компанията "Солър Уиндс" през декември.

Според Вашингтон зад нея стои руското правителство. Пробивът във фирмата за управление на мрежи е позволил достъп до данни на Майкрософт, Министерствата на вътрешната сигурност, отбраната и търговията.

"Поставил е и въпроси като хакерската атака срещу компанията Солър Уиндс, съобщенията, че Русия обявява награди за главата на американски войници в Афганистан, намеса в изборите през 2020, отравянето на Алексей Навални и отношението към мирно протестиращи от страна на руските сили за сигурност", каза Джен Псаки - прессекретар на Белия дом.

Джо Байдън къса рязко с линията на Доналд Тръмп по отношение на руска намеса в американските избори, отбелязват наблюдатели. Предишният американски президент изразяваше съмнение по въпроса, но Вашингтон вече е категоричен. Белият дом продължава да вижда в газопровода Северен поток-2 "лоша сделка". Въпреки разногласията Джо Байдън не търси конфронтация, а възможности за сътрудничество, където то е възможно, коментира БиБиСи.

"Джо Байдън се обади на президента Путин по повод нашето желание договорът "Нов Старт" да бъде продължен с пет години, както и за да потвърдим силната ни подкрепа за суверенитета на Украйна пред лицето на продължаващата руска агресия", каза Джен Псаки - прес-секретар на Белия дом.

Двете камари на руския парламент вече ратифицираха продължението на договора "Нов Старт". Пред форума в Давос президентът Путин го нарече "стъпка в правилна посока", но предупреди:

"Но повтарям, че ситуацията може да се развие непредвидимо и неуправляемо, ако разбира се не бъде направено нищо това да не се случи".

Договорът ограничава ядрените бойни глави и на всяка от страните до 1550, а носителите и тежките бомбардировачи до 800. Доналд Тръмп обвързваше продължението на договора с включване и на Китай.

Няма условия да се говори за "презареждане" в отношенията между Москва и Вашингтон, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той оспори дори самият термин на фона на разногласията, проличали при телефонния разговор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Номинираха доц. Атанас Мангъров за кандидат-депутат от АБВ
Номинираха доц. Атанас Мангъров за кандидат-депутат от АБВ
Затвориха участък от АМ "Тракия" заради снегонавявания
Затвориха участък от АМ "Тракия" заради снегонавявания