Първи разговор Байдън - Путин: Договорът "Нов Старт" продължен с 5 г.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:12, 27.01.2021
Чете се за: 03:40 мин.
Политика
Слушай новината

САЩ и Русия постигнаха принципно съгласие за продължаване с пет години на договора "Нов Старт" за ядреното разоръжаване. Той изтича на 5 февруари. Пробивът дойде след първи телефонен разговор между президентите Джо Байдън и Владимир Путин.

Вашингтон е поставил остро редица проблеми в двустранните отношения, като руската намеса в американските избори, както и отравянето на Алексей Навални. Кремъл определи разговора като делови и честен.

Президентът Байдън даде да се разбере, че Съединените щати ще отстояват твърдо националните си интереси в отговор на руски действия срещу нас или нашите съюзници, обяви Белият дом. Сред темите е била и хакерската атака срещу компанията "Солър Уиндс" през декември.

Според Вашингтон зад нея стои руското правителство. Пробивът във фирмата за управление на мрежи е позволил достъп до данни на Майкрософт, Министерствата на вътрешната сигурност, отбраната и търговията.

"Поставил е и въпроси като хакерската атака срещу компанията Солър Уиндс, съобщенията, че Русия обявява награди за главата на американски войници в Афганистан, намеса в изборите през 2020, отравянето на Алексей Навални и отношението към мирно протестиращи от страна на руските сили за сигурност", каза Джен Псаки - прессекретар на Белия дом.

Джо Байдън къса рязко с линията на Доналд Тръмп по отношение на руска намеса в американските избори, отбелязват наблюдатели. Предишният американски президент изразяваше съмнение по въпроса, но Вашингтон вече е категоричен. Белият дом продължава да вижда в газопровода Северен поток-2 "лоша сделка". Въпреки разногласията Джо Байдън не търси конфронтация, а възможности за сътрудничество, където то е възможно, коментира БиБиСи.

"Джо Байдън се обади на президента Путин по повод нашето желание договорът "Нов Старт" да бъде продължен с пет години, както и за да потвърдим силната ни подкрепа за суверенитета на Украйна пред лицето на продължаващата руска агресия", каза Джен Псаки - прес-секретар на Белия дом.

Двете камари на руския парламент вече ратифицираха продължението на договора "Нов Старт". Пред форума в Давос президентът Путин го нарече "стъпка в правилна посока", но предупреди:

"Но повтарям, че ситуацията може да се развие непредвидимо и неуправляемо, ако разбира се не бъде направено нищо това да не се случи".

Договорът ограничава ядрените бойни глави и на всяка от страните до 1550, а носителите и тежките бомбардировачи до 800. Доналд Тръмп обвързваше продължението на договора с включване и на Китай.

Няма условия да се говори за "презареждане" в отношенията между Москва и Вашингтон, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той оспори дори самият термин на фона на разногласията, проличали при телефонния разговор.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Номинираха доц. Атанас Мангъров за кандидат-депутат от АБВ
Номинираха доц. Атанас Мангъров за кандидат-депутат от АБВ
Затвориха участък от АМ "Тракия" заради снегонавявания
Затвориха участък от АМ "Тракия" заради снегонавявания