НОВИНИ

Първият полет между България и Румъния в Шенген

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов , Репортер: Андрей Кючуков
19:06, 01.04.2024 (обновена)
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

Втори ден България и Румъния са част от шенгенското пространство по въздух и вода. Двете страни бяха извън зоната за свободно движение без паспортна проверка на Европейския съюз цели 12 години. Днес се осъществиха и първите шенгенски полети между София и Букурещ. По този повод първите пътници бяха посрещнати по специален начин.

С нескрита изненада реагираха първите пътници от полета от Букурещ, които бяха посрещнати лично от посланика на Румъния на летище София с цветя и румънски флагчета.

"Първи април е, но това не е шега - това е реално и нормално. Ние влязохме в Шенген заедно, подготвихме се, всеки свърши своята работа, но също и много си сътрудничихме. Това е важността на този момент - цветя, усмивки, но работата продължава и не е приключила", заяви Н. Пр. Бръндуша Предеску, посланик на Румъния в Република България.

Около час по-късно на летище "Хенри Коанда" в Букурещ, посланика на България в Румъния посрещна с червени рози и магнитчета с картата на България, първите пътници пристигнали с полет от София.

"Това е един както изстрадан, така и изключително щастлив момент. Разбира се, най-щастливият момент ще бъде в началото на следващата година, когато вече окончателно отпадне граничния контрол и за сухопътните граници", заяви Н. Пр. Радко Влайков, посланик на България в Румъния.

Пътниците споделиха, че са спестили поне половин час при проверките.

Марио Костов: "Дай боже, в най-скоро време да имаме достъп до цялото европейско пространство и по суша."

Фабрицио: "За мен лично иначе нямаше разлика, защото аз съм италианец и преминавам контрола само като си покажа личната карта."

Около 70% от полетите са свързани с шенгенското пространство обясняват от румънското летище.

Валентин Йордаке - комуникационен мениджър на Националната компания за летищата в Букурещ: "Трафикът на пътници за и от шенгенското пространство нараства ежедневно, затова улеснението за пътуване само с проверка на сигурността е голямо удобство за всички румънски и български граждани."

Румънското летище е подготвено за Шенген от 2011 година насам.

снимки: Андрей Кючуков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каляри и Верона поделиха точките в борбата за оцеляване в Серия А
Каляри и Верона поделиха точките в борбата за оцеляване в Серия А
Мъж е с опасност за живота след инцидент в рудник "Трояново-2"
Мъж е с опасност за живота след инцидент в рудник "Трояново-2"