НОВИНИ

Организирано в мрежата: Бой на мигранти в София

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
18:40, 01.04.2024
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Афганистанец и жена му българка са били пребити посред бял ден пред блока им в столичния квартал "Младост" 4. Той е бил удрян многократно с железа, а по нея е хвърлен огромен камък. Джавед Нури, който има постоянен статут, е преброил, че това е 100-тното нападение срещу него за 21 години, откакто е потърсил спасение в България. В различни групи в социалните медии пък младежи се разбират къде и в колко часа да причакват мигранти, за да ги нападат.

Джавед Нури идва в България, когато е 16-годишен, с надеждата да учи "Архитектура" у нас. Съдбата го отвежда до Бусманци, където е затворен, за това, че държавата не му дава статут. Зад стените на центъра се самозапалва. Оцелява, а три години след това съдът се произнася, че задържането му е противозаконно.

Животът му се преобръща отново миналата седмица, когато за пореден път, откакто е в България, го нападат, този път не само него, но и съпругата му.

"Пред мен е тя, аз зад нея и пред блока виждам едни момчета съмнителни. Гледаха ни, особено нея гледаха много ужасно. Притесних се, че ще стане нещо и звъннах на 112. Видях пет момчета и една жена", разказва Джавед Нури, афганистанец, живеещ в България.

"Аз не съм от желязо човек, половин час да те бият с арматура и ти не умираш. Ако бях припаднал, те щяха да ме ударят в главата. Но аз съм учен - като деца, в нашата държава има война, баща ми е военен генерал, ние знаем как да се пазим", добавя той.

Докато бият Джавед, другите нападатели започват да гонят съпругата му. Крием лицето й, защото самата тя поиска да не притеснява хората, които ще я познаят. И двамата твърдят, че не познават нападателите.

"Бяха първо двама, с арматура, дървени бухалки и желязо. Аз в паниката се разкрещях. По едно време две от тези момчета тръгнаха към мен. Аз се разбягах и като се обърнах видях, че ме гонят с един огромен камък. И благодарение на това, че тичам много бързо, успяха да ме уцелят в кръста. Зад блоковете се появи някаква жена и взе по-малък камък. И ме подгони с думите: Няма да ви оставим да живеете тук повече. Това е опит за убийство, те искаха да ни убият", споделя съпругата на Джавед Нури.

Джавед има шевове на пръста и синини по цялото тяло. От удара с камък съпругата му също има синини. От подаването на сигнала минават повече от 40 минути до идването на полицията, а през това време никой не им помага. От столичната полиция съобщиха, че все още се издирват извършителите. А сега двамата от страх са напуснали апартамента си. Къде ще отидат, още не знаят.

"Това беше най-брутално нападение посред бял ден в една демократична държава. Не им пука за законите тук. 100% страх. В моята държава не чувствам такъв страх, както тук", обобщава Джавед Нури.

Джавед споделя, че преди години е виждал снимките си в групи в социалните медии, в които се призовава за саморазправа. Сега отново има такива групи, най-вече в Телеграм, в които се разпространяват клипове на насилие срещу мигранти, а младежи се организират да ги причакват в цяла София.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майк Браун: Беше страхотно да имаме Александър Везенков
Майк Браун: Беше страхотно да имаме Александър Везенков
Антибиотиците само с е-рецепта: Има ли затруднения за пациенти, лекари и фармацевти?
Антибиотиците само с е-рецепта: Има ли затруднения за пациенти, лекари и фармацевти?