НОВИНИ

"Пътна полиция": Времето се влошава, пътувайте само ако е необходимо

пътна полиция времето влошава пътувайте необходимо
bnt avatar logo
от БНТ
17:23, 25.01.2021
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Водачите да предприемат пътуване само ако е необходимо, да потеглят подготвени и да съобразяват поведението си с пътната обстановка, призова главен инспектор Лъчезар Близнаков от отдел "Пътна полиция". Поводът за апела е очакваното рязко влошаване на времето. Той напомни на шофьорите, които ще пътуват, да се движат с повишено внимание, съобразена скорост и необходимата дистанция.

Според прогнозите от утре до сряда се очакват валежи от сняг почти в цялата страна. На места ще са обилни, като в някои планински проходи пътната покривка ще достига 25 см. В комбинация с очакваните силни ветрове ще се създадат условия за образуване на преспи и снегонавявания по пътищата. Възможно е падане на дървета и клони, а в проходите и дефилетата има опасност от падащи камъни. В четвъртък температурите ще падат и на места са възможни заледявания, предупреди още главен инспектор Близнаков.

По думите му денонощно в Националния координационен център "Безопасност на движението по пътищата" се получава информация за пътната обстановка и при възникване на препятствия по пътищата има готовност да се координират действия между всички институции за отстраняване и недопускане възникването на инциденти. Създадена е организация за осигуряване на допълнителни екипи, които при нужда да предприемат мерки по обезопасяване на пътни участъци и да пренасочват движението.

Съвместно с контролните органи на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" ще се извършват проверки по техническата изправност на товарните автомобили – по-специално за състоянието на гумите и спазване времето за почивка.

Близнаков обобщи, че от началото на годината по пътищата в страната са загинали 23 души. Нека бъдем по-отговорни и дисциплинирани, за да спасим човешки живот, призова още веднъж той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна тестването на учителите за коронавирус, 60% са желаещите
Започна тестването на учителите за коронавирус, 60% са желаещите
В първия ден на тестването в Русе: Няма учители с положителни антигенни тестове
В първия ден на тестването в Русе: Няма учители с положителни антигенни тестове