НОВИНИ

Патриаршеско пасхално послание: Възкръсналият Господ е начало за всеобщото възкресение на всички

патриаршеско пасхално послание възкръсналият господ начало всеобщото възкресение всички
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
22:00, 15.04.2023
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Българската патриаршия публикува патриаршеското и синодално пасхално послание за Възкресение Христово - Пасха.

Благодатният огън слезе в църквата „Възкресение Христово“ в Йерусалим

"Христовото Възкресение е фундаментът на нашата спасителна вяра. Върху него се основава нашата светла и от нищо непомрачима надежда. А нашата вяра и надежда намират осъществяването си и се проявяват по най-добрия начин в любовта, на която пръв Христос ни научи", се казва в посланието.

В него от Светия Синод отправят молитви за всички, чийто живот е бил отнет във война или при друго злощастие, както и за всички страдащи, угнетени и онеправдани.

Благодатният огън пристигна у нас

Напомнят и че изпитанията пред християните, и пред цялото човечество се увеличават неимоверно, и затова повече отвсякога се нуждаем от истински жертвената, безкористна любов - венецът на християнските добродетели и на християнското съвършенство.

"Днес тази съвършена христоподражателна любов е по-нужна отвсякога. Днес, когато изпитанията и пред християните, и пред цялото човечество се увеличават неимоверно, когато живеем във все по-голяма несигурност и страхове, когато природни бедствия и военни конфликти осъждат стотици и милиони на изгнаничество и лишения, а преждевременно погубените човешки животи са безброй, в света все повече се засилва тягостното усещане за безсилие и безпомощност.

Неспособността ни като хора да живеем в траен мир и благоволение, в смирение, взаимно разбирателство и взаимопомощ, отсъствието на състрадание и милосърдие в отношението на човек към човека, а също така и нежеланието за осъществяването на Божията свята и съвършена воля – всичко това все по-видимо определя облика на съвременния свят и заплашва да ни лиши от увереност в самия смисъл на нашия живот и съществуване.

Като християни ние знаем, че единственото, което е в състояние да промени тази нерадостна картина, да върне и да укрепи увереността ни в смисъла на спасението, а с това да промени и реалността, в която живеем, това е упованието ни в Бога и в Неговия благ промисъл за света и човека. Като християни ние не забравяме, че по Божий промисъл човекът е създаден не за смърт, а за живот (срв. Прем. Сол. 2:23); че тъкмо за да имаме живот (срв. Йоан. 10:10), Сам Бог влезе в света, за да може чрез Своето Възкресение да върне човека на пътя към неговото богоуподобяване.

Тази е единствената наша истинска утеха и затова днес, независимо от всичко, на което сме свидетели в света, радостта ни е пълна. Христовото Възкресение е дивен плод на безпределната Божия любов към нас. Възкръсналият Господ е начало за всеобщото възкресение на всички, „които са Христови“ (1 Кор. 15:23).

Нека в деня на Христовото Възкресение, прославяйки победата над смъртта и тържеството на живота, да отправим още по-усърдни молитви към Всеподателя за всички, чийто живот е бил отнет във война или при друго злощастие, както и за всички страдащи, угнетени и онеправдани, и да придружим молитвите си с дела на милосърдие и добротворство, на онази съвършена любов, която води до славата на Кръста и светлината на Възкресението".

Цялото патриаршеското и синодално пасхално послание вижте ТУК.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Сити не даде шансове на Лестър, Холанд с нови два гола
Манчестър Сити не даде шансове на Лестър, Холанд с нови два гола
Димитър Кузманов срещу Лука Нарди в първия кръг на квалификациите в Баня Лука
Димитър Кузманов срещу Лука Нарди в първия кръг на квалификациите в Баня Лука