НОВИНИ

Благодатният огън слезе в църквата „Възкресение Христово“ в Йерусалим

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
14:20, 15.04.2023
9972
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Слушай новината

И тази година станахме свидетели на снизхождането на Благодатния огън в Йерусалим. Точно в 14.54 часа огънят слезе в храма "Възресение Христово".

Чудото събра хиляди поклонници от цял свят.

Огънят, който топли, но не изгаря, беше измолен от йерусалимския патриарх Теофил Трети по начин, който е непроменен от 15-и век.

Българската делегация пристигна в Йерусалим за Благодатния огън

БНТ предаде церемонията на живо от църквата "Възкресение Христово", изпълнена с над 2000 вярващи. Тази година израелската полиция ограничи броя на поклонниците в храма заради повишени мерки за сигурност.

Вярващите изпълниха района на църквата "Възкресение Христово", в която снизхожда благодатния огън,който символизира светлината на Възкресението. Това е едно от най-значителните събития в Православната църква, винаги на Велика събота.

Благодатният Огън се появява в храма от две хилядолетия. През цялата история никой не е успял да разкрие тайната на чудото въпреки многобройните опити.

Измолването на Благодатния огън става по ред, непроменен от 15-и век. Така се случи и в днешния ден. Църквата беше отключена от представител на мюсюлманско семейство.

Кувуклията или параклисът над Божи гроб беше проверен щателно за запалителни средства. Вратите ѝ се запечатват с голяма пита пчелен восък, както са направили навремето римските войници след полагането на Иисусовото тяло.

По-късно,питата беше разчупена, а йерусалимският патриарх Теофил Трети обиколи три пъти Кувуклията с пасхални песнопения. Тези обиколки изобразяват тридневния престой на Господ в гроба, през който той слиза в Ада. Преди да влезе в параклиса над Божи гроб, патриархът съблече горните си одежди.

Теофил Трети влезе вътре заедно с представител на Арменската апостолическа църква и започна да се моли. Патриархът носеше сноп свещи. Свещи и кандила отвън угаснаха и вярващите останаха в оживено очакване.

Точно пет минути преди 15.00 часа Благодатният огън снизходи.

Камбанен звън оповести чудото, богомолците радостно се поздравиха. Огънят, който в първите минути топли, но не изгаря, беше разнесен за кратко време.

Според старо поверие, ако Благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството.

Малко преди 19.30 ч. Благодатният огън пристигна у нас, донесен от делегацията ни в Йерусалим, водена от старозагорския митрополит Киприан.

Благодатният огън пристигна у нас

В 23.30 ч. ще започне тържественото богослужение за Възкресение Христово в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в София.

Снимки: Св. Синод и БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиян Радулов е шампион, а Росица Денчева е втора на сингъл на турнира в Пловдив
Илиян Радулов е шампион, а Росица Денчева е втора на сингъл на турнира в Пловдив
Изабелла Шиникова изведе България до втора победа над Турция и пето място в турнира "Били Джийн Кинг къп"
Изабелла Шиникова изведе България до втора победа над Турция и пето място в турнира "Били Джийн Кинг къп"