НОВИНИ

Павлина Филипова: Биатлонистите ни трябва да подобрят стрелбата и психиката си

павлина филипова биатлонистите подобрят стрелбата психиката
bnt avatar logo
от БНТ
22:19, 07.02.2022
Чете се за: 04:02 мин.
Новини
Слушай новината

Една от най-изявените фигури в българския биатлон - Павлина Филипова, гостува в предаването "Олимпийски върхове", за да коментира представянето на биатлонистките ни Зимните олимпийски игри в Пекин.

В индивидуалната надпревара на 15 км, българките останаха във втората половина в класирането, като с най-предно подреждане е Мария Здравкова, която завърши на 50-о място.

"Ако бяхме съчетали бягането на Милена и точната стрелба на Мария, щяхме да бъдем доволни, но за съжаление това е резултатът. За Мария това е първа Олимпиада, а за Милена – втора. Била съм 4 години треньорка и на двете момичета в младежкия национален отбор. Според мен Милена е малко пренавита и затова не и се получи добре представянето. От началото на сезона ми прави впечатление, че Милена бързо се справя на стрелбището на състезания с 4 стрелби. Днес тя загуби близо една минута на стрелковия рубеж от най-бързата състезателка. Когато се прави нещо различно от тренировките, то винаги води до грешки. Мисля, че това е най-голямата грешка на Милена. Мария даде максимума от себе си, но аз съм сигурна, че тя може да бяга доста по-добре, но за съжаление през последните две години функционалните ѝ възможности падат", коментира Филипова в ефира на БНТ.

Бившата биатлонистка сподели, че Мария Здравкова, която днес направи само една грешка при стрелбата, стреля с пушката, която Филипова си е закупила като състезател.

"Мария стреля с моят пушка, която сама си купих като състезател. С нея стрелях до 2009 година, когато ми беше последното Световно първенство в Пьонгчанг. След това пушката ми беше в Десислава Стоянова, Петьо Иванов – и двамата станаха четвърти на Световни първенства за младежи с нея. Пушката след това я дадох на Мария, защото тя бе свикнала с нея и оставих да стреля с нея до края на кариерата ѝ", сподели четвъртата от Игрите в Нагано и Солт Лейк Сити.

Филипова е на мнение, че биатлонистите ни трябва да работят повече върху психическата си нагласа и стрелбата.

"Резултатът на състезание е съвкупност от много компоненти - физическата подготовка, психологическата и техническата подготовки. Това са компоненти, които точно на такова състезание трябва да бъдат всички заедно и да работят като един механизъм. 50% от резултата в биатлона е техническата част, дело на ваксмайсторите, а останалата част е дело на състезателя. Би трябвало всеки един състезател като отиде на Олимпиада да бъде готов за това, което предстои и да знае, че ще трябва да даде максимума от възможностите си. В стрелковата част и в психическата нагласа на състезателите има доста да се работи", заяви Павлина Филипова.

Тя сподели и очакванията си от биатлонистите ни в утрешния индивидуален старта на 20 км при мъжете.

"Очакванията са ми насочени към Владимир Илиев, който е сребърен медалист от Световно първенство точно на тази дисциплина. Надявам се Влади да си направи безпогрешно стрелбата, защото при него тя е на приливи и отливи. Ако съумее да го направи, мисля, че и самият той ще бъде много доволен", завърши Павлина Филипова.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Канцлерът Шолц обсъди с президента Байдън кризата в Украйна
Канцлерът Шолц обсъди с президента Байдън кризата в Украйна
Нисколихвени кредити за стимулиране на туризма ще отпуска ББР
Нисколихвени кредити за стимулиране на туризма ще отпуска ББР