НОВИНИ

Пет държави осъдиха действията на Турция в Източното Средиземноморие

пет държави осъдиха действията турция източното средиземноморие
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
10:16, 12.05.2020
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Външните министри на Гърция, Кипър, Египет, Франция и ОАЕ осъдиха действията на Турция в изключителната икономическа зона на Кипър и неговите териториални води в източната част на Средиземно море.

Петимата външни министри обсъдиха на конференция не само Източното Средиземноморие, но и редица регионални кризи, които заплашват мира и стабилността в този регион, пише "Катимерини".

В съвместна декларация, огласена след телеконференцията, те заявиха, че тези дейности представляват „явно нарушение на международното право“, както е отразено в Конвенцията на ООН за морското право.

В момента Турция прави шести опит в рамките на по-малко от година за сондажни операции в морските зони на Кипър.

Петимата министри също осъдиха ескалацията на нарушенията на гръцкото въздушно пространство от страна на Турция, включително за полетите над населени места и териториални води.

Министрите осъдиха и „инструментализацията“ на мигрантите от Турция по сухопътната граница с Гърция, както и „непрекъснатата й подкрепа за незаконно преминаване на гръцките морски граници”.

По отношение на Либия те повториха, че двата меморандума за разбирателство, подписани през ноември 2019 г. между Анкара и признатото от ООН правителство за национално споразумение Файес Ал Сарадж, съответно са в противоречие с международното право и ембаргото на ООН за оръжие в Либия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петима пациенти на механична вентилация с COVID-19 загинаха при пожар в руска болница
Петима пациенти на механична вентилация с COVID-19 загинаха при пожар в руска болница
Какво се променя след края на извънредното положение на 13 май?
Какво се променя след края на извънредното положение на 13 май?