НОВИНИ

Пет документа за сътрудничество между България и Виетнам бяха подписани в парламента

пет документа сътрудничество българия виетнам бяха подписани парламента
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:16, 25.09.2023
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Пет документа за сътрудничество между България и Виетнам бяха подписани в Народното събрание при посещението на виетнамската парламентарна делегация у нас, водена от председателя на Националното събрание Въонг Дин Хуе. Визитата е по покана на председателя на Народното събрание Росен Желязков.

Двете делегации сложиха подписи под Меморандум за разбирателство между Народното събрание на България и Националното събрание на Виетнам; Меморандум за разбирателство между администрациите на Народното събрание на Република България и на Националното събрание на Виетнам; Програма за сътрудничество в областта на културата между Министерството на културата на България и Министерството на културата, спорта и туризма на Виетнам за 2024 -2026 г.; План за сътрудничество в областта на туризма между Министерството на туризма на България и Министерството на културата, спорта и туризма на Виетнам за 2024 -2026 г., както и Меморандум за разбирателство за създаване на връзки на приятелство и сътрудничество между област Перник и провинция Вин Фук.

Подписаните споразумения са както гаранция за развитие на двустранните отношения, така и за възобновяване работата на смесената българо-виетнамска комисия за икономическо, търговско и научно-техническо сътрудничество, чието заседание ще се проведе 10-12 октомври т.г., посочи в изявление за медиите Росен Желязков. Той отбеляза, че по време на пленарните разговори са били очертани всички възможности пред двете държави, свързани с насърчаване на инвестициите – най-вече по линия на създаване на смесени предприятия у нас и във Виетнам, възможностите за интензификация на транспортната свързаност в Черно море и българските морски пристанища, въпроси, засягащи туризма и културата, както и ролята на двете страни като фактори за регионалното развитие в Европа и в Югоизточна Азия.

Оценяваме и подкрепяме важната роля, която Виетнам играе в Югоизточна Азия, Южнокитайско море и в Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), и вярваме, че България има много възможности за развитие в тези райони, благодарение на лидиращата роля на Виетнам и на нашия интензивен двустранен диалог, който днес бележи своето ново развитие, изтъкна Желязков. По думите му, традиционното приятелство придобива вече формата на взаимноизгодни проекти, на интензификация на търговските отношения. И важен фактор за това е междупарламентарното сътрудничество, което е гаранция за изграждане на високо доверие и стимул за бизнеса и обществото, подчерта председателят на НС.

Председателят на Националното събрание на Виетнам Въонг Дин Хуе отбеляза, че България е една от първите държави, установили дипломатически отношения с неговата страна. Високо оценяваме факта, че НС току що одобри споразумението за защита на инвестициите между Европейския съюз и Виетнам, като вярваме, че когато то влезе в сила, бизнесът с ЕС, българският, виетнамският бизнес ще имат много благоприятни възможности и това ще е основа за увеличаване на инвестициите, убеден е гостът.

Малко по-късно Въонг Дин Хуе ще приветства участниците в българо-виетнамски икономически форум на тема: „Политика и законодателство за развитие на двустранните отношения между Социалистическа република Виетнам и Република България“.

снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рибар пострада след побой на язовир "Огоста" край Монтана
Рибар пострада след побой на язовир "Огоста" край Монтана
Япония завърши на първо място в класирането по медали на световното първенство по борба, България е на 20-а позиция
Япония завърши на първо място в класирането по медали на световното първенство по борба, България е на 20-а позиция