НОВИНИ

Пет града в Нидерландия искат забрана на нездравословните храни

пет града нидерландия искат забрана нездравословните храни
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:00, 02.09.2021
Чете се за: 01:25 мин.
Още
Слушай новината

Властите на пет града в Нидерландия настояват за законови процедури за забрана на продажбите и доставките на нездравословни храни, т.нар. "фаст фуд", в заведенията за бързо хранене в опит да се борят със затлъстяването.

Става дума за Амстердам, Хага, Ротердам, Утрехт и Ед. Властите в тези градове са изпратили писмо до Пол Блокхайс, държавен секретар по здравеопазването, благосъстоянието и спорта, с молба за повече пълномощия, включително за намаляване броя на ресторантите за бързо хранене.

Отбелязва се, че въпросът за забрана на "фаст фуд" в заведения за бързо хранене е труден, тъй като градовете имат малко възможности да намалят количеството им в съответствие със закона за околната среда.

"Тъй като разглеждаме храната като индивидуален избор, общините и правителствата не могат да се намесват в това чрез законите за околната среда", казва Аника де Рюйтер, доцент в университета в Амстердам.

Министерството на здравеопазването, социалните грижи и спорта работи с общините, за да помогне за подобряване на хранителната среда в регионите. Част от това ще бъде проучването на въпроса за предоставяне на допълнителни правомощия на регионите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия обвини Google и Apple в намеса в изборите
Русия обвини Google и Apple в намеса в изборите
Бензема: Рано или късно Килиан ще играе в Реал Мадрид
Бензема: Рано или късно Килиан ще играе в Реал Мадрид