НОВИНИ

Петър Хубчев навършва 60 години

бфс глоби петър хубчев демонстративна липса уважение играта
Снимка: beroe.bg, Ани Георгиева
bnt avatar logo
от БНТ
09:34, 26.02.2024
Чете се за: 03:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Днес 60 години навършва един от героите на Златното поколение и бивш национален селекционер Петър Хубчев.

Защитникът е роден на 26 февруари 1964 г. а първият му клуб е ловешкият Осъм, където играе осем сезона и записва 249 мача и 26 гола за първенство. През 1989 г. е привлечен в Левски и в рамките на четири години изиграва 125 мача, отбелязвайки пет попадения. С екипа на "сините" Хубчев печели две последователни титли и две Купи на България, преди да бъде трансфериран в немския Хамбургер ШФ. За гранда от Хамбург има 65 двубоя и 2 гола, а през 1996-а преминава в друг представител на Бундеслигата - Айнтрахт (Франкфурт), където изиграва 107 мача и бележи 2 попадения.

За националния отбор Петър Хубчев дебютира през 1984-а, а в следващите 12 години играе 35 пъти в фланелката на "лъвовете". Съществена част от славния отбор, достигнал полуфинал на световното първенство в САЩ през 1994 година, участник и на европейските финали в Англия две години по-късно.

Веднага след края на активната си кариера, Хубчев започва работа като треньор в Айнтрахт, а малко по-късно заема поста на асистент на Пламен Марков в представителния ни тим, с който се класира на европейското първенство в Португалия. Сезон 2004/05 прекарва начело на немския Бад Филбел, а след кратък престой начело на Славия, се завръща в Германия, за да води вторите тимове на Айнтрахт и Волфсбург. Между 2009 и 2011 г. е старши треньор на Черноморец (Поморие), с който достига исторически финал за Купата на България, а след няколко месеца в пловдивския Ботев, Хубчев поема Берое. За три години и половина начело на старозагорския клуб специалистът веднъж печели Купата на страната, веднъж - Суперкупата, а през сезон 2014/15 извежда тима до сребърните медали в Първа лига. За постиженията си е удостоен със званието Почетен гражданин на Стара Загора - 20 години, след като получава същото признание и в Ловеч.

През 2016 година Петър Хубчев е избран за селекционер на мъжкия национален отбор на България. Под негово ръководство "лъвовете" записват няколко престижни победи, а през есента на 2018 г. малко не им достига, за да спечелят групата си в УЕФА Лига на нациите. Между 2019 и 2020 г. треньорът е начело на Левски, след което се завръща в Берое през 2022 г.

"Българският футболен съюз честити празника на Петър Хубчев и му желае здраве, късмет и успехи!", написаха от централата на официалния си сайт.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Директорът на училището на Ивана: Не е била жертва на тормоз от свои съученици или учители
Директорът на училището на Ивана: Не е била жертва на тормоз от свои съученици или учители
Защо реформата в ТЕЛК затруднява работата на комисиите – коментар на д-р Александър Симидчиев
Защо реформата в ТЕЛК затруднява работата на комисиите – коментар на д-р Александър Симидчиев