НОВИНИ

По-строги правила за етикетирането на екологични продукти одобри ЕП

bnt avatar logo
от БНТ
16:50, 17.01.2024
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Европейският парламент даде окончателна „зелена светлина“ на директива, която ще подобри етикетирането на продуктите и ще забрани използването на подвеждащи твърдения за екологосъобразност.

С нея се забранява използването без доказателства на общи екологични твърдения като „екологосъобразни“, „естествени“, „биоразградими“, „неутрални по отношение на климата“ или „еко“.

Използването на маркировки за устойчивост също ще бъде регулирано. В бъдеще ще се допускат само маркировки за устойчивост, които се основават на схеми за официално сертифициране, или такива, които са създадени от публични органи.

Освен това директивата ще забрани твърдения, съгласно които даден продукт има неутрално, намалено или положително въздействие върху околната среда заради схеми за компенсиране на емисии на парникови газове.

"Хората ще могат да избират продукти, които са по-трайни, по-устойчиви и по-лесно се ремонтират благодарение на надеждни етикети и реклами. Най-важното е, че компаниите вече не могат да подвеждат хората, като например казват, че пластмасовите бутилки са добри, защото компанията е засадила дървета някъде — или че нещо е устойчиво, без да обясняват как. Това е голяма победа за всички!", заяви евродепутатът Биляна Борзан, която е основен докладчик по темата.

Друга важна цел на новия закон е производителите и потребителите да обръщат повече внимание на трайността на стоките. В бъдеще информацията за гаранцията трябва да бъде по-видима, като ще бъде създаден нов хармонизиран етикет, за да изпъкват по-лесно стоките с удължен гаранционен срок.

Новите правила също така ще забранят неоснователните твърдения за дълготрайност, твърденията, които приканват към замяна по-рано от необходимото на консумативи и представят стоките като годни за поправка, когато те не са.

За да влезе в сила, директивата трябва да бъде одобрена и от Европейския съвет, след което да бъде публикувана в Официалния вестник на Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Габриел обсъди с Дейвид Камерън партньорството между България и Великобритания
Мария Габриел обсъди с Дейвид Камерън партньорството между България и Великобритания
Денков и Тони Блеър коментираха реформата в службите
Денков и Тони Блеър коментираха реформата в службите