НОВИНИ

Погребват Петр Келнер в тесен кръг. Кой ще наследи бизнеса му?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:58, 30.03.2021
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Слушай новината

Авиокатастрофата, при която загина най-богатият човек в Чехия - Петр Келнер, ще се разследва от Националния борд за транспортна безопасност в САЩ. Ще се проверяват всички възможни хипотези. Погребението на Келнер ще бъде в тесен семеен кръг, а от инвестиционната компания PPF, която бизнесменът оглавяваше, помолиха медиите да уважат личното пространство на близките му.

Изправността на хеликоптера, метеорологичните условия, действията на пилота - експертите от американския Национален борд за транспортна безопасност ще проверяват всички обстоятелства.

"Събирането на останките от машината в момента е най-важната част от процеса. Заради изключително пресечения терен и тежките метеорологични условия не е ясно кога това ще бъде възможно. Очакванията са съвсем скоро следите да бъдат покрити със сняг", обясни Томас Чапман от Националния борд за транспортна безопасност в САЩ.

Според разследващите хеликоптерът се е разбил на около 4 и половина метра под билото, след което е падал близо 270 метра надолу, преди да спре.

Предполага се, че машината е имала вид записващо устройство на борда, което ще улесни разследването.

"Нашите следователи ще работят за цялостно документиране на мястото на произшествието и за събиране на фактите. Нашата задача не е да научим какво се е случило, а защо - за да не се повтори", допълни Чапман.

Експерти не изключиха сред причините да е т.нар. завихряне - през този сезон - температурната разлика между слънчевата и сенчестата част на планински склон може да бъде много голяма на малко разстояние.

Така се получават въздушни потоци, които могат да "вдигнат" хеликоптера, в който Келнер и спътниците му са пътували.

Представител на борда заяви, че ще разговарят с оцелелия при катастрофата Давид Хорват, десетократен шампион на Чехия по сноуборд.

Другият голям въпрос е кой ще наследи инвестиционната група PPF, която оперира в 25 държави в цял свят. Петр Келнер притежава 98,93% от корпорацията. Останалите по-малко от два процента са разпределени между Ладислав Бартоничек и Жан-Паскал Дювюар. За момента управлението поема Бартоничек.

Другата хипотеза е, че освен ако не е указано нещо различно в завещание, бизнесът на Келнер трябва да се раздели на 5 равни части - те се полагат на съпругата му и на четирите им деца.

Смъртта на 56-годишния Келнер идва в труден момент за компанията, силно засегната от коронакризата. Келнер се смята за човек с голямо влияние в Чехия - в бизнеса, политика, медиите. Сътресения ще има, но те бързо ще бъдат овладени, коментират запознати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Mаксимални температурите от 10 до 13° утре
Mаксимални температурите от 10 до 13° утре
Дете пусна "секретен туит" към ядрената служба на САЩ
Дете пусна "секретен туит" към ядрената служба на САЩ