НОВИНИ

Поисканите смени в служебния кабинет: Без резултат от срещата на Главчев с президента

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:00, 19.04.2024
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Даниел Митов отказа предложението да заеме поста външен министър, а досега заемалият поста служебен външен министър Стефан Димитров отхвърли пред медиите всички обвинения срещу него и заяви, че остава, докато не бъде освободен с указ на президента. Сутринта започна с очаквания за развръзка от срещата между президента и служебния премиер относно министерските смени, но това не се случи.

След срещата президент - служебен премиер, продължила близо час, Димитър Главчев беше лаконичен пред медиите:

"Диалогът продължава. Докато президентът не издаде указ, старите министри продължават да изпълняват задълженията си, нищо ново не съм предложил."

В кулоарите на парламента Даниел Митов изненадващо заяви, че се отказва от поста:

"Със сигурност оттеглям своето одобрение за това да бъда външен министър. Разочарованието ми е от позицията, която заеха ПП-ДБ в случая, вместо да подкрепят нашата номинация, номинацията на г-н Главчев, те предпочетоха да влязат в логиката на президента Радев и да подкрепят неговата позиция. Естествено, че отговорността е на президента Радев, така както нямаше да се меси, сега вече се намеси. Външният министър си е негов и той носи в момента цялата отговорност."

След отказа на Митов, Главчев каза само:

"Нямам план "Б".

След правителственото заседание, предложеният за смяна служебен външен министър Стефан Димитров застана за пръв път пред медиите и отхвърли обвиненията, че комуникацията с него по време на ударите на Иран срещу Израел е била загубена. Не приема критиките, че е смекчил в изказванията си позицията на България за войната в Украйна и ударите на Иран срещу Израел. Подчерта, че не е политик, а дипломат:

"Аз оставам министър докато има указ на президента за моето освобождаване."

Стефан Димитров увери, че е възстановил комуникацията си с премиера и ще работи за провеждането на честни и прозрачни избори в чужбина.

В специално интервю за предаването "Панорама" на БНТ Димитър Главчев отново потвърди, че няма план "Б", няма къде да търси и затова няма и да предлага друг кандидат за външен министър на мястото на Стефан Димитров:

"Даниел Митов беше моят кандидат, не беше издаден указ, така че няма. Това не е кастинг за министри на външните работи и аз не мога да ги вадя от ръкава си. Съжалявам много, но нямам, Даниел Митов беше моята кандидатура. Той реши да се съобрази с президента, както всъщност изтъкна."

На въпрос на Бойко Василев при положение, че Стефан Димитров остава външен министър, кой от тук нататък ще носи отговорността за българската външна политика, Главчев отговори така:

"Ако беше издаден указ, щях да нося аз, в момента, в който не е издаден указ, този, който не е издал указ."

Цялото интервю на Бойко Василев с Димитър Главчев гледайте тази вечер в предаването "Панорама".

Вижте и прякото включване на Ирина Цонева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Донски отпадна на полуфиналите на двойки на турнира по тенис в Монастир
Александър Донски отпадна на полуфиналите на двойки на турнира по тенис в Монастир
Официално: 2 май ще е неучебен за всички училища в страната
Официално: 2 май ще е неучебен за всички училища в страната