НОВИНИ

Полицаи от цялата страна протестираха срещу политическия натиск върху МВР

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:20, 12.08.2024 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Полицаи в цялата страна се събраха на символичен протест. Според тях в последните дни и седмици има безпрецедентен опит за употреба на МВР за политически цели.

Твърдят, че акцията им е самоорганизирана в социалната мрежа и искат да защитят Вътрешното министерство от атаките на политици.

Според полицаите градивната критика, която смятат за нормална, е преминала границата и вече е атака, която цели разрушаването на системата им.

Протестиращите в столицата се събраха до паркинга на Народното събрание, а техни представители бяха приети на среща от кандидата за служебен премиер Горица Грънчарова.

"На всички служители и колеги им дойде до гуша политически партии да злоупотребяват и да употребяват МВР за каквито и да е политически цели. Заради това го пуснах. Защото това нещо нагнетява напрежение в служителите, нагнетява напрежение в състава и политиците се изказват и много неприятно става", коментира Лъчезар Колев от СДВР.

В същото време Националният синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" изразява безпокойство от "агресивните" политически изказвания за дейността на МВР и опити за насаждане на мнение сред обществото за неспособността му да изпълнява законово регламентираните му дейности.

"Като служители на МВР, ние не приемаме тези обвинения. МВР е основен фактор за осигуряването на провеждането на честни и прозрачни демократични избори и в никакъв случай не можем да приемем опитите институцията да бъде употребена от едни или други политически субекти", посочват от Управителния съвет на Синдиката.

Сдружение "Ангели на пътя" излезе с позиция за директна подкрепа на Калин Стоянов. Оттам подчертават, че никой вътрешен министър не е направил толкова много в борбата с войната по пътищата.

***

От "Продължаваме Промяната" излязоха с позиция, в която осъждат опитите за политическа намеса в работата на МВР. Те настояват за незабавно прекратяване на всякакви действия, целящи да повлияят на избора на следващ министър на вътрешните работи чрез организиране на протести или оказване на натиск върху служителите в системата. И заявяват, че никой няма пожизнено право да бъде министър, нито да организира протести против оставането си на поста.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След отхвърлените конституционни промени: Висшият съдебен съвет с първо заседание
След отхвърлените конституционни промени: Висшият съдебен съвет с първо заседание
ЦСКА 1948 привлече халф от Франция
ЦСКА 1948 привлече халф от Франция