НОВИНИ

Полицай в отпуск предотврати кражба от църква в Поморие

Задържаният крадец е 22-годишен мъж от Мездра

bnt avatar logo
от БНТ
21:46, 28.12.2023
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Поредно посегателство срещу храм. Навръх Стефановден млад мъж опита на нахлуе в църква в Поморие. Кражбата обаче е осуетена от полицай в отпуск, който живее наблизо и задържал извършителя. Оказа се обаче, че вместо в църквата, крадецът се озовал в библиотека, защото объркал прозорците.

Рано сутринта на Стефановден, полицейската съпруга Елена Димитрова чува трясък от църквата в кв. Каменар, която е само на няколко метра от дома ѝ:

„Погледнах през прозореца и видях как човек чупи стъклото, което е до олтара. Първо си помислих, че някакъв ремонт извършват, същевременно пък си казах днес е празник, какъв ремонт посред Коледа да се извършва. Видях човек в гръб и влезе през стъклото, което вече ме усъмни, че и да е ремонт няма как да се влезе през стъклото и съобщих на съпруга ми.“

„Дойдох на място, видях вътре в едно от помещенията непознато за мен лице, което не е жител на с. Каменар. Поканих го няколко пъти да излезе, като след последната покана от моя страна лицето излезе, задържах го и го предадох на колегите, които същевременно бяха уведомени за случая“, разказа мл. инспектор Кольо Димитров, „Криминална полиция“ в РУП-Руен.

Извършителят е взел камък, с който е счупил прозореца на църквата. Не е знаел обаче, че зад прозореца се намира кварталната библиотека.

„Той просто се е объркал. Това не е храма, макар че е в границите на храма. Просто, ако го е интересувала някоя книга да прочете... Огорчението остава за това, че по празниците някой е решил да влезе в храма да търси пари“, каза Петър Петров – адм. ръководител на кв. Каменар.

Задържаният крадец е 22-годишен мъж от Мездра. Имал и криминални прояви.

Любо Славов, жител на кв. Каменар: „Дошъл е от Враца да краде тук. Но той със сигурност не е сам и в нас могат да откраднат, знам ли, като си спиш, много знаеш кога ще дойде.“

Но са по-спокойни, тъй като съседът им, инспектор Димитров, следи за сигурността дори, когато не е на работа:

„Въпреки че не съм на работа, аз съм си полицай, с полицейски правомощия и не трябва да избягваме такива неща, трябва да веднага да реагираме, което е хубаво и всеки един гражданин да го направи.“

А това е трето посегателство срещу църква в рамките на месец в Бургаско.

Репортаж: Давид Сукнаров, Мила Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Калина Бояджиева в поредицата „Спортните таланти на България“
Калина Бояджиева в поредицата „Спортните таланти на България“
Елена Веснина подготвя завръщане на корта през 2024-а година
Елена Веснина подготвя завръщане на корта през 2024-а година