НОВИНИ

Полша ликува! Ига Швьонтек е новата шампионка на Ролан Гарос!

Борил Гочев
от Борил Гочев
16:15, 10.10.2020
Чете се за: 01:54 мин.
Тенис
полша ликува ига швьонтек новата шампионка ролан гарос

19-годишната полякиня надигра, изпитващата болки в бедрото София Кенин, с 6:4, 6:1 и се превърна в първата тенисистк от 2007-ма година насам, която печели трофея "Сюзан Ланглен" без да загуби сет, когато това стори Жустин Енен.

ПРЕДИ МАЧА

Втора титла от Шлема за годината за Кенин или първи триумф за сензацията Ига Швьонтек?

За поредната година женската надпревара на Ролан Гарос ни поднесе много изненади и за пети пореден път ще излъчи напълно нов шампион в Париж.

До финала достигнаха шампионката от Australian Open, София Кенин и 19-годишната Ига Швьонтек. Двете ще застанат една срещу друга днес следобед в най-младия финал при дамите на Откритото Първенство на Франция от 2003 година насам.

Тогава в изцяло белгийски финал участваха Жустин Енен и Ким Клайстерс, като общия сбор на годините им бе едва 39. Днес сборът на Кенин и Швьонтек ще бъде 40. Само за сравнение, Серина Уилямс в момента е на 39 години.

Сцената за големия финал при дамите на Ролан Гарос 2020 е подготвена.

Триумф за САЩ или първа титла за Полша в дамския сингъл, изобщо, в турнирите от Големия Шлем?

ПЪРВИ СЕТ

Швьонтек започна ударно срещата печелейки подването си на нула, а в следващия гейм нанесе и своя удар, осъществявайки пробив за 2:0 в своя полза.

Полякинята продължи на високи обороти и набързо затвърди пробива, за да поведе с 3:0.

Кенин обаче успя да се задържи в първата част, след като първо спечели подаването си, намалявайки на 1:3, а в следващия гейм се възползва от грешките на Швьонтек, за да върне пробива.

В седмия гейм, при 3:3, Швьонтек имаше много труден сервис гейм, в който Кенин дебнеше за грешка, но 19-годишната тенисистка се справи, като на няколко пъти впечатли с изпълненията си на къси топки.

След това бе ред на полякинята да потърси пробива и в край на сметка стигна до него след маратонски гейм, в който и двете демонстрираха чудесна игра.

Сервирайки за сета, Швьонтек сси осигури сетбол, който обаче пропиля, а впоследствие страхотните ретури на шампионката от Australian Open, обрънаха развоя на гейма в нейна полза, за да се стигне до 4:5.

Радостта на Кенин обаче трая твърде кратко, след като в следващия гейм след 15:15, три поредни нейни грешки осигуриха общо петия пробив от началото на двубоя, който беше с цената на сет в полза на Швьонтек.

ВТОРИ СЕТ

Втората част започна с пробив на сметката на Кенин, който обаче бе моментално върнат от полякинята след изящен бекхенд по правата.

Това моментално върна увереността на Швьонтек, която без проблеми взе подаването си, за да пведе с 2:1.

Веднага след неговия край Кенин повика физиотерапевт на корта, тъй като изпитваше проблеми с лявто си бедро.

Американката взе и медицинско прекъсване, но дори то не успя да наруши ритъма на полякинята, която след подновяването осъществи моментален пробив, който бе лесно затвърден и така резултата бързо-бързо стана 4:1.

София поиска нова консултация с физиотерапевта, но в тези минути просто нямаше какво да спре високо-летящата Швьонтек, която проби отново, възползвайки се от проблемите с придвижването на нейната опонентка.

Кенин вложи всички останали сили в следващия гейм в опит да удължи финалния сблъсък, но поредния печеливш удар от форхенд на Ига Швьонтек и донесе първа титла от Големия Шлем и първи трофей изобщо в кариерата на 19-годишната полякиня.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БАБХ потвърди една положителна проба за АЧС при дива свиня от началото на ловния сезон
БАБХ потвърди една положителна проба за АЧС при дива свиня от началото на ловния сезон
Тръмп е готов на дебат на открито
Тръмп е готов на дебат на открито