НОВИНИ

Полша: Временните мерки от Съда на ЕС срещу съдебните реформи са противоконституционни

полша временните мерки съда съдебните реформи противоконституционни
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
19:16, 14.07.2021
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

Конституционният съд на Полша се противопостави на ЕС в сряда, като постанови, че временните мерки от Съда на ЕС срещу съдебните реформи в Полша са противоконституционни, съобщи Агенция "Франс прес".

Съдия Станислав Пьотрович заяви, че позицията на съда, одобрена с мнозинство, е че мерките на ЕС относно "системата, принципите и процедурите“ на полските съдилища "не са в съответствие“ с полската конституция.

Решението е взето, след като съдът на ЕС по-рано в сряда издаде временна заповед за Полша да прекрати незабавно дейността на "дисциплинарната камара" на Върховния съд - новосъздадена институция, създадена като част от реформите.

Варшава и Брюксел спорят от години заради реформите, прокарани от дясното популистко правителство на полската партия Право и справедливост (ПиС).

Полското правителство твърди, че реформите са необходими за справяне с корупцията и за прекратяване на наследството от комунистическата епоха в съдебната система.

Европейската комисия обаче казва, че те подкопават върховенството на закона и се стремят да върнат Полша, както и Унгария, обратно в съответствие с това, което смята за европейски демократични норми.

Полският закон за реформа на съдебната власт, който влезе в сила през февруари миналата година, пречи на съдиите да отнасят правни въпроси до Съда на Европейските общности и създава орган, който се произнася за независимостта на съдиите, без да се зачита правото на ЕС. Той също така създаде "дисциплинарна камара" за надзор на съдиите от Върховния съд, с правомощието да вдигне имунитета им, за да ги изложи на наказателно производство или да намали заплатите им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова: Мястото на дебат за бъдещ кабинет е българският парламент
Мая Манолова: Мястото на дебат за бъдещ кабинет е българският парламент
Радев обсъди японските инвестиции в България с посланик Хироши Нарахира
Радев обсъди японските инвестиции в България с посланик Хироши Нарахира