Полша: Временните мерки от Съда на ЕС срещу съдебните реформи са противоконституционни

от БНТ , Източник: БГНЕС
19:16, 14.07.2021
Чете се за: 01:57 мин.
По света
полша временните мерки съда съдебните реформи противоконституционни
Слушай новината

Конституционният съд на Полша се противопостави на ЕС в сряда, като постанови, че временните мерки от Съда на ЕС срещу съдебните реформи в Полша са противоконституционни, съобщи Агенция "Франс прес".

Съдия Станислав Пьотрович заяви, че позицията на съда, одобрена с мнозинство, е че мерките на ЕС относно "системата, принципите и процедурите“ на полските съдилища "не са в съответствие“ с полската конституция.

Решението е взето, след като съдът на ЕС по-рано в сряда издаде временна заповед за Полша да прекрати незабавно дейността на "дисциплинарната камара" на Върховния съд - новосъздадена институция, създадена като част от реформите.

Варшава и Брюксел спорят от години заради реформите, прокарани от дясното популистко правителство на полската партия Право и справедливост (ПиС).

Полското правителство твърди, че реформите са необходими за справяне с корупцията и за прекратяване на наследството от комунистическата епоха в съдебната система.

Европейската комисия обаче казва, че те подкопават върховенството на закона и се стремят да върнат Полша, както и Унгария, обратно в съответствие с това, което смята за европейски демократични норми.

Полският закон за реформа на съдебната власт, който влезе в сила през февруари миналата година, пречи на съдиите да отнасят правни въпроси до Съда на Европейските общности и създава орган, който се произнася за независимостта на съдиите, без да се зачита правото на ЕС. Той също така създаде "дисциплинарна камара" за надзор на съдиите от Върховния съд, с правомощието да вдигне имунитета им, за да ги изложи на наказателно производство или да намали заплатите им.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова: Мястото на дебат за бъдещ кабинет е българският парламент
Мая Манолова: Мястото на дебат за бъдещ кабинет е българският парламент
Радев обсъди японските инвестиции в България с посланик Хироши Нарахира
Радев обсъди японските инвестиции в България с посланик Хироши Нарахира