НОВИНИ

Полската църква се извини за насилието над малолетни

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:05, 28.06.2021
Чете се за: 01:47 мин.
Европа
полската църква извини насилието малолетни
Слушай новината

Полската епископална конференция - управата на католическата църква в Полша, се извини за сексуалните посегателства над малолетни, извършени от свещенослужители.

Това се случи след поредния доклад, в който има доказателства за престъпленията срещу деца под 15 години. Документът изследва периода юли 2018 - декември 2020 г. и се базира на сигнали от диоцези и братства в страната, някои от които датират от 1958 година. Случаите на сексуално насилие за тези около две години са 368, като съотношението на жертвите момчета и момичета е 50 на 50.

Генералният секретар на Полската епископална конференция Войчех Поляк заяви, че докато са се запознавали с докладите, служителите са изпитвали срам, болка и състрадание. Но едновременно с това благодарност и уважение, защото за пострадалите това е връщане към травматични събития, белязали живота им, и често случили се преди много години.

Поляк помоли всички жертви и всички, скандализирани от действията на духовниците, за прошка. За първи път Римокатолическата църква в Полша представи доказателства за сексуални посегателства срещу малолетни, извършвани от свещенослужители през 2019 година.

Ватикана разследва редица полски духовници, като обвиненията срещу тях са в липса на реакция и за това, че не са докладвали сексуално насилие над малолетни. Няколко епископи и архиепископи вече са наказани и имат забрана да посещават религиозни и светски церемонии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джокович започна успешно защитата на титлата си на Уимбълдън
Джокович започна успешно защитата на титлата си на Уимбълдън
Дружеството "Автомагистрали" е пред колапс, министър Комитова уточни защо са блокирани сметките
Дружеството "Автомагистрали" е пред колапс, министър Комитова уточни защо са блокирани сметките