НОВИНИ

Португалия успешно защити европейската си титла по футзал след запомнящ се обрат срещу Русия

Борил Гочев
от Борил Гочев
20:13, 06.02.2022
Чете се за: 02:35 мин.
Спорт
къп нов носител нотингам разгроми лестър финалите
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Отборът на Португалия е новият стар европейски шампион по футзал, след като във финалния сблъсък в "Зиго Доум" в Амстердам надигра с 4:2 състава на Русия.

По този начин "мореплавателите" успешно защитиха титлата си от първенството в Словения през 2018 година, а като прибавим и триумфа им на Световното първенство в Литва само преди няколко месеца, португалците на практика са спечелили последните три големи първенства.

Финалният сблъсък обаче определено не стартира по план за селекцията на Жорже Брас, която по подобие на полуфинала срещу Испания се оказа изоставаща с 0:2 в резултата още през първата част.

Антон Соколов в 10-ата и Андрей Афанасиев в 13-ата минута капитализираха добрата игра на руснаците, осигурявайки напълно заслужен аванс на "Сборная".

В самия край на първото полувреме обаче Томаш Пако върна надеждите на иберийците за титлата, вкарвайки второто си попадение от началото на турнира, за да намали резултата на 1:2.

След почивката португалците излязоха напълно преобразени на игрището и това даде резултат в 27-ата минута, когато Андре Коельо се разписа след заучено изпълнение на тъч, вкарвайки за 2:2.

Отново играчът на Барселона пет минути по-късно оформи и пълния обрат за своя тим, след като засече подаване на Мигел.

В оставащите минути руснаците се опитаха да стигнат до изравнителен гол, но усилията им бяха развенчани от отличните намеси на стража на Португалия Андре Соуса.

В решителните секунди пък грешка в играта на "Сборная" позволи на Пани Варела да открадне топката и на опразнената врата да фиксира крайното 4:2 секунда преди финалната сирена.

По този начин Португалия защити успешно европейската си титла, докато Русия остава единствено с триумфа си през 1999 година.

В малкия финал по-рано днес пък седемкратните шампиони от Испания се наложиха с 4:1 срещу Украйна, с което заслужиха бронзовите медали.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борис Георгиев и Даниел Дичев отпаднаха още на старта на турнира по джудо в Париж
Борис Георгиев и Даниел Дичев отпаднаха още на старта на турнира по джудо в Париж
Новите фактури за ток - от понеделник с компенсации за бизнеса
Новите фактури за ток - от понеделник с компенсации за бизнеса