НОВИНИ

Посланик Виталий Москаленко: Основната задача на дипломацията е преместването на руските войски от границата с Украйна

bnt avatar logo
от БНТ
17:04, 14.02.2022
Чете се за: 02:40 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Основната дипломатическа задача на Украйна е да се обсъди преместването на руските войски от границите с Украйна. Това заяви специално за предаването "Светът и ние" посланикът на Украйна у нас - Виталий Москаленко.

Той допълни, че Русия не е отговорила на искането на Украйна за среща в рамките на следващите 48 часа.

"Ако Русия предприеме военни действия, ще има сериозни жертви и от двете страни - и от Русия и от нашата страна, която ще се защитава", каза посланикът.

И допълни, че страната много сериозно се подготвя, тъй като са възможни всякакви варианти.

"Подготвяме се много сериозно, тъй като са възможни всички варианти до най-лошия - широко нахлуване на руските войски от всички граници - от страна на Беларус, от страна на окупирания Донбас, да не говорим за Крим - окупираният и акваторията на Черно море, Азовско море. Ние се подготвяме. И в това отношение за нас е много важно да получаваме поддръжка от международната общност, от ЕС, от САЩ и други демократични страни по две линии: едната е финансово-икономическа помощ, втората е: военно-техническа помощ за оръжия от отбранителния характер. Знаете, че доста такива помощи са получени от САЩ, Канада, Полша, Чехия и Прибалтийските страни. ЕС реши да предостави една помощ 1 млрд. и 200 млн. евро. Това е много сериозна помощ", каза посланик Москаленко.

Той добави, че се надява подобни помощи да получат и от България, която досега оказва дипломатическа и морална подкрепа.

Украйна няма интерес да спира доставките на руски газ към Европа, каза посланикът на Украйна у нас.

"Пълна гаранция за газовите доставки към Европа може да даде само застрахователна полица. Отговор трябва да търсите от Русия. Обикновено тя прекъсва кранчето, както беше през 2008 г. Спирането на доставките от Русия през Украйна може да бъде прекъснато при нахлуването на руски войски", категоричен е посланик Москаленко.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Светът и ние"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев (Враца) отнесе глоба от БФС за неправилно подадена информация за местонахождение
Ботев (Враца) отнесе глоба от БФС за неправилно подадена информация за местонахождение
БФС отвърна на Василев: Няма нередности в дейността на централата
БФС отвърна на Василев: Няма нередности в дейността на централата