НОВИНИ

Пожар унищожи 100-годишната сграда на училището в село Гранит

Училището е построено след голямото земетресение в Чирпан в края на 20-те

пожар унищожи 100 годишната сграда училището село гранит
bnt avatar logo
от БНТ
13:17, 02.07.2024
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Пожар унищожи сградата на училището в село Гранит, община Братя Даскалови. Това съобщи старши инспектор Михаил Михов, началник на група "Оперативен център" към Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Стара Загора.

В 14.19 часа на 30 юни е подаден сигнал за горящо стърнище в землището на селото. Изпратени са два автомобила от Районната служба в Чирпан. В следствие от силния вятър огънят е преминал в сухи треви и се е запалил покривът на учебното заведение.

Поради силния вятър пожарът е обхванал и е унищожил напълно цялата сграда на училището, въпреки бързата реакция на екипите на пожарната.

Днес служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков съобщи, че вече е осигурено къде ще учат учениците и уточни, че те са 38, както и къде ще работят учителите и директорите през следващата учебна година.

Снимки: БГНЕС

"Има едно крило, което не е използвано досега и има възможност да се ремонтират четири стаи, които ще са достатъчни за учениците от това училище, за да могат от есента да започнат да учат в общинския център, който се намира на 8 км от самото село. Има училищен автобус, който ще извозва децата и ще се изчисли какви средства ще са необходими за подготовката на тези стаи за новата учебна година - за финансиране, и евентуално ще се търсят средства, за да може да се подпомогне общината във финансирането на този ремонт", увери министър Цоков.

"Това училище е построено след голямото земетресение в Чирпан в края на 20-те и 30-те години, и предполагам, че е станало повече с доброволен труд и със средства на жителите на селото, и на общината. Но съдбата за няколко часа е направила така, че това училище да го няма", коментира още Цоков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двукратният шампион на Уимбълдън Анди Мъри се оттегли от надпреварата на сингъл, но ще играе на двойки
Двукратният шампион на Уимбълдън Анди Мъри се оттегли от надпреварата на сингъл, но ще играе на двойки
Бостън позлати Джейсън Тейтъм с най-скъпия договор в историята на НБА
Бостън позлати Джейсън Тейтъм с най-скъпия договор в историята на НБА