НОВИНИ

Правосъдният министър: Насилие в интимната връзка трябва да бъде основание за защита

славов насилие време интимната връзка основание защита
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:54, 01.08.2023
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

В Законопроекта за защита от домашно насилие, който беше подготвен в Министерство на правосъдието, проблемът с насилие по време на интимна връзка, която не е обаче съжителство между две лица, беше поставен. За съжаление, в два поредни парламента този въпрос беше изкаран от законопроекта и не беше приет. Считам за необходимо в тази ситуация отново да бъдат поставени въпросите със насилие по време на интимна връзка като не допуснем този път популистката истерия да замъгли ясните законодателни цели.

Това заяви министърът на правосъдието Атанас Славов.

"Ако имаше такава уредба, жертвата можеше да потърси защита, включително с ограничителна заповед, каквато в момента приетият закон не предвижда. Много е важно когато става дума за насилие, основано на пола, за домашно насилие, да не използваме популистки аргументи, да не развихряме истерии, свързани с джендър идеологията, а наистина да се грижим за жертвите и да се опитваме да ги защитим максимално", добави Славов.

"Ще инициираме законодателна промяната, така че в Закона за защита от домашно насилие интимната връзка да бъде едно от основанията за защита, когато има извършено насилие", обяви той.

Според Славов, когато има многобройни увреждания, макар и незастрашаващи пряко живота на жертвата, но оставящи трайни следи върху психиката, трябва да се прави комплексна оценка. "Каквато по този казус като че ли не е извършена", смята правосъдният министър.

Той уточни, че Инспекторатът на съдебната власт не може да се меси по висящо дело. "Контролът относно съдържанието на делото се постига и през станционен контрол, а не през Инспектората", обясни той и призова конкретният случай да не се използва, за да подменя справедливото правосъдие с очакване за решаване по същество е една или друга посока. "За да е ефективен съдът, той трябва да е независим", категоричен е Славов.

Сарафов поиска и получи оставката на заместник окръжния прокурор на Стара Загора

Правосъдният министър каза, че ако институциите не се сезират по случая, той ще ги сезира.

"Очевидно е, че някои аспекти на разследването са били подценени - излезе информация за заплашителни съобщения, които не са били взети предвид при определяне на първоначалното искане от страна на прокуратурата и на мярка, но нека да си даваме сметка, че нито един от от нас не разполага с всички факти по делото. Нека да не подменяме ролята на институциите с очаквания за решения в една или друга посока", призова Славов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националите по борба класически стил с четири поражения на старта на световното първенство до 17 години
Националите по борба класически стил с четири поражения на старта на световното първенство до 17 години
Стадион "Стожице" - футболната гордост на Любляна
Стадион "Стожице" - футболната гордост на Любляна