НОВИНИ

Преди евроизборите: Шарл Мишел атакува Урсула фон дер Лайен

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:22, 04.06.2024
Чете се за: 03:10 мин.
По света
евроизборите шарл мишел атакува урсула фон дер лайен
Снимка: БТА
Слушай новината

Няколко дни преди европейските избори председателят на Европейския съвет - белгиецът Шарл Мишел - атакува председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и политиката, която тя води досега.

В интервю с няколко европейски медии вчера Мишел казва, че би предпочел по-неутрална и безпристрастна Европейска комисия. Без да споменава конкретно името на Фон дер Лайен, Мишел казва, че "всички ние плащаме цената на тази геополитическа Еврокомисия". Според него сред националните лидери има опасения, че Еврокомисията не е достатъчно безпристрастна и е политизирана.

Отношенията между Мишел и Фон дер Лайен бяха доста обтегнати през изминалия мандат. Кулминация на съперничеството между тях стана т.нар. “Софагейт” през 2021 година, когато по време на посещение в Турция Мишел седна на единственото свободно място до турския президент Реджеп Тайип Ердоган, оставяйки фон дер Лайен да седне на диван отстрани.

Моментът на атаката на Мишел срещу Фон дер Лайен не е случаен. Германката е водещ кандидат на най-голямото политическо семейство в ЕС - Европейската народна партия и се бори за втори мандат като председател на Европейската комисия. Шарл Мишел, който белгийските медии определят като свръхамбициозен, няма шансове отново да получи висок европейски пост.

Европейското издание “Политико” цитира осем дипломати, служители и национални правителствени служители на ЕС, които казват, че Мишел иска осуети потенциален втори мандат на Фон дер Лайен като шеф на Комисията, но самият той е “писнал на всички в Брюксел”.

Мандатът на Мишел изтича чак на първи декември и след изборите в неделя той ще организира първите разговори на европейските лидери за разпределение на постовете в ЕС.

Евролидерите се събират на 17 юни на работна вечеря, за да обсъдят резултатите от изборите и проведат първи дискусии за това кой ще заеме най-високите постовете в Брюксел. В края на юни има и редовна среща на върха, на която отново ще се обсъжда същата тема. За да спечели втори мандат, Фон дер Лайен първо трябва да получи одобрението на европейските лидери, а после и на Европейския парламент. Ако до края на юни евролидерите успеят да се разберат за разпределението на позициите, новият председател на ЕК може да бъде гласуван в пленарна зала на първото заседание на ЕП през юли.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Томислав Стипич застана начело на ЦСКА
Томислав Стипич застана начело на ЦСКА
464 ракети са изстреляни срещу градоносни облаци за изминалото денонощие
464 ракети са изстреляни срещу градоносни облаци за изминалото денонощие