НОВИНИ

Предизборно в Северна Македония: Днес официално започва кампанията за изборите на 8 май

общественият съвет цик излезе становище изборите юни
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
06:32, 18.04.2024
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Днес официално започва предизборната кампания за парламентарните избори на 8 май в Северна Македония.

Според изборното законодателство в Република Северна Македония днес официално започва предизборната кампания за предстоящите парламентарни избори в страната, които ще се състоят заедно с втория кръг на президентските избори на 8 май.

Вчера представители на 10 от 17 партии и коалиции, които ще участват в изборите, подписаха Кодекс за провеждане на честни и демократични избори, а представителите на две политически партии отказаха да го подпишат.

Причините, според изявленията на Стевчо Якимовски от ГРОМ и председателя на партия Демократи Йорго Огненовски, е в начина на финансиране на кампаниите на политическите партии, който облагодетелства най-големите партии, както и смесването на кампаниите, при което председателите на партии, издигнали кандидат президенти, участват в президентската кампания, която започна на 4 април.

На 12 април държавната избирателна комисия определи реда на кандидатските листи в бюлетината за изборите за нов парламент в страната. Съгласно предишното си решение, политическите партии и коалиции, които са издигнали кандидат-президенти, запазват в бюлетината за парламентарните избори номера, под който в бюлетината за президентските избори са вписани техните кандидати.

Съгласно друго решение на Държавната избирателна комисия, поради припокриването на предизборните кампании за президентски и парламентарни избори, в деня за размисъл за президентските избори кампанията за парламентарните няма да бъде прекъсвана.

За парламентарни избори Северна Македония е разделена на шест избирателни района и от всеки от тях в парламента влизат по 20 депутати, като по така наречения модел на Д’Онт се изчислява коя партия колко места ще получи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трети опит на съда да гледа мярката за неотклонение на бившата шефка на митниците
Трети опит на съда да гледа мярката за неотклонение на бившата шефка на митниците
Започват коалиционни разговори след изборите в Хърватия
Започват коалиционни разговори след изборите в Хърватия