НОВИНИ

Предлагат ковид сертификатите да са валидни 9 месеца

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:30, 25.11.2021
Чете се за: 02:22 мин.
По света
предлагат ковид сертификатите валидни месеца
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Европейската комисия предложи ковид сертификатите да важат 9 месеца след окончателното ваксиниране.

Периодът взема предвид насоките на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) относно прилагането на подсилващи дози 6 месеца след втората доза и предвижда допълнителен период от 3 месеца, за да се гарантира, че държавите могат да коригират кампаниите си за ваксинация и да осигуряват достъп на гражданите до подсилващи дози.

Засега няма решение колко дълго ще важи сертификатът, издаден след подсилваща доза. Предполага се, че защитата след подсилваща доза може да продължи по-дълго от тази, получена след първичната ваксинация.

Еврокомисията ще следи новите научни доказателства по този въпрос и въз основа на тях може, ако е необходимо, да предложи подходящ период за приемане и за сертификатите за ваксинация, издадени след подсилващата доза.

Комисията препоръчва хората с валиден сертификат да пътуват в ЕС без допълнителни ограничения като поставяне под карантина или тестове. За хората без сертификат за ваксиниране или преболедуване се предвижда при необходимост да бъдат тествани - преди или след пътуването.

Предлага се държавите от ЕС да дават предимство за поставянето на подписващи дози хората, чийто сертификати изтичат.

Еврокомисията предлага картата с цветовите зони да отчита новите случаи на заразени в комбинация с нивото на ваксинирани в региона. Картата с цветоните зони ще служи и за координиране на мерките за райони с особено ниско („зелено“) или особено високо („тъмночервено“) ниво на циркулация на вируса.

За пътуващите от „зелени“ зони не трябва да се прилагат ограничения. Пътуването до и от „тъмночервените“ зони не трябва да се насърчава. ЕС предвижда пътниците от "тъмночервени зони", засегнати най-тежко от пандемията, които не са ваксинирани и не са преболедували, да се изследват преди тръгване и да се поставят под карантина след пристигане.

Комисията предлага промените да влязат в сила от 10 януари догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лазаров е 1/4-финалист на "Чалънджър" в Бахрейн
Лазаров е 1/4-финалист на "Чалънджър" в Бахрейн
Епидемиолозите прогнозират тежък грипен сезон в страната
Епидемиолозите прогнозират тежък грипен сезон в страната