НОВИНИ

Премиерът Денков благодари на Аржентина за сътрудничеството в Антарктида

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:30, 18.07.2023
Чете се за: 03:15 мин.
По света
премиерът денков благодари аржентина сътрудничеството антаркитка
Слушай новината

Тясно сътрудничество в Антарктида свързва България и Аржентина вече повече от 30 години както в научните изследвания, така и по отношение на логистиката. На среща с президента на Аржентина Алберто Фернандес в Брюксел премиерът акад. Николай Денков изрази благодарността на страната ни за ежегодната подкрепа, оказвана от аржентинските власти на българските антарктически експедиции.

От своя страна президентът Фернандес потвърди готовността съвместните дейности в Антарктида да продължат в духа на подновеното през 2022 г. Споразумение за антарктическо сътрудничество между Българския антарктически институт и Националната дирекция за Антарктика на Министерството на външните работи, международната търговия и вероизповеданията на Аржентина.

Българският министър-председател и аржентинският президент се обединиха около необходимостта да засилят сътрудничеството между двете държави в сферата на икономиката, търговията, науката и междучовешките контакти.

„Аржентина е ключов партньор на България в Южна Америка. В страната живеят и са много добре интегрирани десетки хиляди хора от български произход“, заяви Денков.

Президентът Фернандес обърна внимание върху големия потенциал на икономическите и търговски контакти между Буенос Айрес и София, както и в сферата на науката, технологиите, иновациите и селското стопанство. Премиерът подчерта значението на предстоящата първа сесия на Смесената междуправителствена комисия за двустранно икономическо сътрудничество между България и Аржентина, която ще се проведе през септември 2023 г. в аржентинската столица.

Денков участва във втората пленарна сесия на откритата вчера в белгийската столица Среща на върха между Европейския съюз и Общността на държавите от Латинска Америка и Карибите. В изказването си българският премиер наблегна на необходимостта от задълбочаване на сътрудничеството със страните от Латинска Америка и Карибите, особено в контекста на климатичните, политическите и здравните предизвикателствата, пред които е изправен светът.

Той открои нарастващото значение на държавите от региона, в момент на нови заплахи за мира и стабилността, за продоволствената и икономическата сигурност.

„България подкрепя засилване на сътрудничеството с партньорите от Латинска Америка и Карибите в ключови сфери като търговия и икономика, образование, научни изследвания, култура и иновации“, заяви акад. Денков на форума.

Също така постави акцент върху образователния и научния обмен, който може да бъде подкрепен от европейските програми „Еразъм+“, „Хоризонт Европа“ и „Мария Склодовска-Кюри“.

Снимки: Министерски съвет

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Горещата вълна в Испания - над 44 градуса бяха измерени в Кордоба
Горещата вълна в Испания - над 44 градуса бяха измерени в Кордоба
Христо Стоичков получи тениска с автограф от Лионел Меси
Христо Стоичков получи тениска с автограф от Лионел Меси