НОВИНИ

Премиерът и Урсула фон дер Лайен обсъдиха плана за възстановяване на Европа от COVID-19

премиерът урсула фон дер лайен обсъдиха плана възстановяване европа covid
Снимка: Архив: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
19:56, 13.06.2020
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Те са обсъдили предложението на Еврокомисията за следваща Многогодишна финансова рамка за периода 2021-2027 г. и инструмента, създаден за възстановяване от кризата, породена от коронавируса. Това са двата компонента на Плана за възстановяване на Европа,който Комисията представи на 27 май 2020 г.

Премиерът е информирал председателя на ЕК за напредъка на България по присъединяване към Валутния механизъм II и към Банковия съюз.

Премиерът Борисов благодари за огромната работа, която ЕК е извършила за изготвянето на Плана, тъй като в настоящата ситуация е много трудно да се изготви балансирано предложение в контекста на настъпилите предизвикателства поради COVID-19.

„Считаме, че предложението на Комисията за Плана за възстановяване на Европа е изключително балансирано и напълно го подкрепяме“, подчерта министър-председателят Бойко Борисов. По видеоконферентна връзка идния петък лидерите от Европейския съвет ще обсъдят предложението на ЕК.

Министър-председателят Бойко Борисов изтъкна, че в МФР по балансиран начин са определени средствата, отделени за Кохезионната политика, за Общата селскостопанска политика, за сигурност и миграция, за Фонда за справедлив преход.

Премиерът Борисов информира председателя на ЕК за напредъка на България по присъединяване към Валутния механизъм II и към Банковия съюз.

Министър-председателят подчерта, че разумната фискална политика на правителството е сред постиженията, с които страната ни може да се гордее и да служи за пример. По думите му именно финансовата стабилност и дисциплина са сред основните причини България да успее да посрещне в добра кондиция кризата от COVID-19 и да реагира с бързи здравни и социално-икономически мерки в подкрепа на хората и бизнеса.

Инструментът „Следващо поколение ЕС“, който бе един от акцентите в разговора на Бойко Борисов и Урсула фон дер Лайен, се състои от 3 стълба: подкрепа за държавите членки за инвестиции и реформи, засилване на икономиката на ЕС чрез стимулиране на частните инвестиции и извличане на поуки от кризата.В последния стълб е заложено да има засилване на общия европейски механизъм за гражданска защита, нова отделна програма „Здраве“, както и подсилване

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Данните за 18 заразени в Стара Загора се появяват в системата 48 часа по-късно
Данните за 18 заразени в Стара Загора се появяват в системата 48 часа по-късно
Сградата на РЗИ-Шумен - затворена за 24 часа заради заразен с коронавирус служител
Сградата на РЗИ-Шумен - затворена за 24 часа заради заразен с коронавирус служител