НОВИНИ

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш обвини Европейския парламент във вмешателство

премиерът чехия андрей бабиш обвини европейския парламент вмешателство
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:13, 20.06.2020
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Премиерът на Чехия и милиардер Андрей Бабиш обвини Европейския парламент в "намесата" във вътрешните работи на страната, пише АФП. Повод бе приета резолюция, призоваваща за въвеждане на механизми за предотвратяване на конфликт на интереси, свързани с фондовете на ЕС.

Бабиш натрупа своето богатство, създавайки групата Agrofert (хранителна промишленост, химикали, медии). След като пое юздите на властта, той я прехвърли в доверителни фондове през 2017 г., но данните от регистрите на бенефициентите собственици показват, че той продължава да извлича печалби от групата.

Бабиш, който отрича да е извършил каквито и да било неправомерни действия, е заподозрян, че се е възползвал от европейски средства, предназначени за малки и средни предприятия, като е изтеглил от Agrofert своя хотелски и селскостопански комплекс "Гнездото на щъркелите" край Прага през 2007 г., четири години преди да влезе в политиката.

Бабиш заяви в събота, че евродепутатите "вдъхновяват предприемането на мерки за наказателни производства на чешка територия без конкретни сведения или доказателства".

"Това може да се разглежда като доказателство за политически и медиен натиск върху правосъдна система на Чехия и намеса във вътрешните работи", заяви Бабиш в изявление, публикувано от агенцията чешката информационна агенция.

Европейският парламент също осъди "клеветническите и омразни думи" на Андрей Бабиш срещу евродепутатите, които са в страната му, за да го разследват по подозрения за конфликт на интереси.

Председателят на тази парламентарна комисия, германката Моника Холмайер, начело на шестчленна делегация, която посети Чешката република през февруари, вече спомена по време на дебатите за "огромния натиск“ спрямо тази мисия.

Тогава Бабиш нарече Холмайер "луда“, а двамата чешки членове на мисията "информатори и предатели“.

Милиардерът оглавява правителството на малцинството, което включва популисткото му центристко движение ANO и социалдемократите и което разчита на мълчаливата подкрепа на комунистите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Покриват ледник в Северна Италия за летните месеци
Покриват ледник в Северна Италия за летните месеци
Шестима членове от предизборния екип на Тръмп са с COVID-19
Шестима членове от предизборния екип на Тръмп са с COVID-19