НОВИНИ

Президентът на африканския футбол е дисквалифициран от ФИФА за пет години

bnt avatar logo
от Димитър Русев
13:48, 23.11.2020
Чете се за: 01:01 мин.
Футбол
президентът африканския футбол дисквалифициран фифа пет години

Ахмад Ахмад е признат за нарушен дълг на вярност, предлага подаръци и други облаги, неправилно управлява средствата и злоупотребява с позицията си на президент на КАФ.

Забраната бе обявена по време на кампанията на мадагаскарския служител за преизбиране за още четири години на поста ръководител на африканския футбол. Неговата длъжност го прави и вицепрезидент на ФИФА.

Етичният Комитет на ФИФА установи, че Ахмад е нарушил задължението си за вярност, предлага подаръци и други облаги, неправилно управлява средствата и злоупотребява с позицията си на президент на КАФ.

Ахмад, бивш правителствен служител в Мадагаскар, също е глобен с 200 000 швейцарски франка ($220 000).

Първият четиригодишен мандат на Ахмад бе засенчен от обвинения във финансови нарушения и злоупотреби в централата на Конфедерацията на африканския футбол в Кайро.

Той беше задържан от френските власти в Париж в навечерието на Световното първенство по футбол за жени, за да бъде разпитан за сделката на КАФ с компания, която очевидно няма нищо общо с футбола.

"По време на разследване на поведението на г-н Ахмад като президент на КАФ в период от 2017 г. до 2019 година бяха повдигани различни, свързани с КАФ въпроси, включително организиране и финансиране на поклонение в Мека, неговото участие в сделки с компанията за спортна екипировка Tactical Steel и други дейности", се казва в изявление на ФИФА.

Проверката на финансите на КАФ посочи нарушения, ръководени от Ахмад. Докладът беше поръчан от ФИФА, докато тя всъщност пое управлението на организацията в продължение на шест месеца.

КАФ очевидно плати около 100 000 долара за 18 души, включително Ахмад и ръководителите на някои от 54-те национални федерации-членки на континента, които отидоха на поклонение в Саудитска Арабия.

Изборите в КАФ са насрочени за 12 Март в Рабат, Мароко.

Ахмад бе подкрепен от лидерите на ФИФА в Цюрих, когато бе избран през 2017 г., сваляйки старши вицепрезидент на ФИФА Иса Хаяту след 29 години работа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Евтимов пред дебют за ЦСКА в Лига Европа
Димитър Евтимов пред дебют за ЦСКА в Лига Европа
В Германия нарекоха Валери Божинов "българският Уейн Рууни"
В Германия нарекоха Валери Божинов "българският Уейн Рууни"