НОВИНИ

Президентът на Армения настоява за извънредно заседание на парламента заради Нагорни Карабах

президентът армения настоява извънредно заседание парламента заради нагорни карабах
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:50, 13.12.2020
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Президентът на Армения Армен Саркисян настоява за извънредно заседание на парламента, на което да се обсъди актуалната обстановка в Нагорни Карабах, съобщи пресслужбата на президентската администрация.

На 11 декември Министерството на отбраната на Русия е регистрирало случай на нарушение на договореното прекратяване на огъня в Нагорни Карабах в района на Хадрут.

От арменското военно министерство информираха за възобновени от Азербайджан нападателни действия срещу населените места Стари Таглар и Хцаберд.

В изявлението се посочва, че армията на самопровъзгласената Нагорно-Карабахска република предприема пропорционални действия, насочени към блокиране действията на азербайджански части.

Арменската страна е информирала руските военни за ситуацията в Нагорни Карабах, които трябва да предприемат действия съответните действия като миротворци в региона.

Армен Саркисян настоява парламентът да обсъди спешно причините, довели до ситуацията в Гадрутски район, както и начините да се излезе от нея. Според него, компетентните правителствени институции до момента не са представили по надлежния ред обстановката там и предприетите от арменска страна действия.

„Предвид създалата се ситуация, президентът се обръща към Министерството на отбраната и към Министерството на външните работи с молба незабавно да информират обществеността за ситуацията в Арцах (арменското име на Нагорни Карабах – бел. ред.), както и за действията, предприети от арменска страна за защита на посочените населени места и ефективното спазване на режима на прекратяване на огъня“, се казва в изявлението на президентската пресслужба.

Саркисян подчерта, че оценява високо постигнатото на 9 ноември примирие, но припомни, че по решение на Върховния съвет на Армения от 8 юли 1992 г. Ереван има задължението да помага на Република Нагорни Карабах и да защитава правата на нейното население.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кълъмбъс Крю грабна втора титла в Мейджър Лийг Сокър
Кълъмбъс Крю грабна втора титла в Мейджър Лийг Сокър
Меркел: Твърди мерки срещу коронавируса, затварят се магазини и училища
Меркел: Твърди мерки срещу коронавируса, затварят се магазини и училища