НОВИНИ

Президентът на БФ Джудо: Финансиране все още няма

Борил Гочев
от Борил Гочев
14:34, 09.02.2023
Чете се за: 02:52 мин.
Спорт
президентът джудо финансиране все
Слушай новината

Президентът на БФ Джудо доц. Румен Стоилов взе участие в днешната пресконференция на най-добрия ни състезател Ивайло Иванов, на която той връчи лично на родния джудист премия за триумфа в турнира от сериите Гран при в Португалия.

Освен това Стоилов коментира и предстоящото състезание за Европейската купа по джудо в София, което служи и за квалификация за Летните олимпийски игри в Париж 2024.

Участие в надпреварата в "Асикс Арена" ще вземат над 400 състезатели от над 40 държави, включително и 40 български джудисти, сред които Янислав Герчев, Денислав Иванов, Марк Христов, Борис Георгиев, Ивелина Илиева, Габриела Димитрова и други.

Специален гост на турнира ще бъде и президентът на Европейския джудо съюз Ласло Тот от Унгария.

"Очертава се много силно състезание, въпреки че 60-70 състезатели се отказаха по различни причини. Но има над 400 участници. Ивайло Иванов, за съжаление, няма да стартира заради контузия", сподели доц. Румен Стоилов.

Президентът на БФ Джудо коментира и проблемите с финансирането на централата от Министерството на младежта и спорта.

"Тя и държавата няма бюджет, не сме само ние в спорта. Хубаво е, че можем да разговаряме с ръководителите на Министерството на спорта. Финансиране все още няма, има проекто-договори, които не са подписани. Аз съм убеден, че до две седмици ще започнат разплащания. Обществото и Министерството на спорта трябва да разбере, че всеки спорт си има специфика. Джудото е един от малкото спортове, които набирането на точки свършва един месец преди началото на олимпийските игри. В момента имаме четирима състезатели в квотите, но ако те пропуснат три състезания отпадат. Ако няма адекватно финансиране да ходим на състезания, няма как да стане. Те са най-важното. Миналата година само за турнири държавата ни беше отпуснала 420 хиляди лева, а ние похарчихме 800 хиляди", заяви Румен Стоилов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изострени съседски отношения предшествали убийството на психолога Иван Владимиров
Изострени съседски отношения предшествали убийството на психолога Иван Владимиров
Министърът на отбраната: Ще извършим толкова полета със "Спартан" до Турция, колкото са необходими
Министърът на отбраната: Ще извършим толкова полета със "Спартан" до Турция, колкото са необходими